Gépészmérnök a nagy favorit a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Nőtt a Miskolci Egyetemen az első helyes jelentkezők száma. De mi a siker titka?

Miskolc - Nőtt a Miskolci Egyetemen az első helyes jelentkezők száma. De mi a siker titka?

– Úgy tűnik, a duális képzés miatt vagyunk rendkívül sikeresek – állapította meg prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, amikor azt kérdeztük tőle, minek köszönhető, hogy az első helyes jelentkezések száma nőtt az idén az intézményben. Mindez annak ellenére, hogy országszerte csökken az érettségiző fiatalok száma.

A rektor kifejtette: „Tehát jó volt az a stratégia, hogy a lehető leggyorsabban növelni kell a duális képzéseinket, hisz kiderült, hogy ezek rendkívül vonzóak. Ez pedig valószínűleg annak a következménye, hogy a mi régiónk az Európai Unió egyik legszegényebb régiója. Az általános iskolás gyerekek 20 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű. A szerény anyagi körülmények között élő szülők pedig nyilván nem úgy gondolkodnak, hogy majd fizetnek a gyerek egyetemi tanulmányaiért, hanem nekik ehhez forrásra van szükségük. Épp ezt a forrást biztosítja a duális képzés, hiszen az ebben részt vevő hallgatók a tanulmányi idejük felét a munkahelyen töltik, amiért nem ösztöndíjat, hanem fizetést kapnak. Ez pedig havonta 70 ezer forint, ami nem csekély összeg. Tehát úgy tűnik, hogy a duális képzés hozta meg az átütő sikert, de természetesen nem csupán ez, hiszen olyan karok is növelték a jelentkezők számát, ahol nincs duális képzés” – jelezte a rektor.

– A Miskolci Egyetem hallatlanul sikeres a középiskolások megnyerésében. Egyre-másra indítják a különböző karok az akcióikat a régióban tanuló középiskolások számára. A kollégáink az elmúlt hónapokban nyakukba vették a régiót, a középiskolákba szórólapokat vittek és tájékoztatókat tartottak a diákok számára. Most pedig azon dolgozunk, hogy akik 2–3. helyen jelölték meg a Miskolci Egyetemet, módosítsanak, és sorolják az intézményt az első helyre – tette hozzá Torma András.

A legnépszerűbbek

A Miskolci Egyetemre az idén 5136-an jelentkeztek. Bár ez a szám valamivel alacsonyabb a tavalyihoz képest, de azok száma, akik első helyen jelölték meg a Miskolci Egyetem valamelyik képzését, nőtt. A tavalyi 2958-hoz képest 3021 diák szeretne szeptembertől elsősorban a miskolci felsőoktatási intézmény hallgatója lenni, és ez a szám a jogorvoslati eljárásban, valamint pótfelvételi idején még nőhet, ahogy az az elmúlt években is történt. Az első helyes jelentkezők növekedése azért is nagy siker, mert a Miskolci Egyetem már tavaly is emelte hallgatóinak számát 8 százalékkal, annak ellenére, hogy az érettségiző diákok száma országszerte egyre csökken.

Az egyetem karai közül az első helyes jelentkezések alapján továbbra is legnépszerűbb a Gépészmérnöki és Informatikai Kar 877 fővel, a Gazdaságtudományi Kar 658 fővel, a Bölcsészettudományi Kar 428 fővel, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar 406 fővel. A legnagyobb emelkedést a jelentkezők létszámában a Bölcsészettudományi Kar (14,7 százalék), majd az Egészségügyi Kar (12,2 százalék), az Állam- és Jogtudományi Kar (8,3 százalék), a Műszaki Anyagtudományi Kar (7,1 százalék), a Gazdaságtudományi Kar (6,3 százalék) érte el. A Műszaki Földtudományi Karon a Stipendium Hungaricum program keretében egyre több külföldi hallgató tanul, számuk várhatóan már az idén eléri a 2020-ra vállalt létszámot – tájékoztatta lapunkat az egyetem tanulmányi rektorhelyettese, Óváriné dr. Balajti Zsuzsanna.

Gépészek, jogászok

Az egyetem képzéseinek népszerűségéről szólva elmondta: legtöbben a gépészmérnöki szakot (225 fő), a jogász osztatlan képzést (144), valamint a gyógytornász (130), a gazdálkodás és menedzsment (106) alapszakokat jelölték meg első helyen.

A régió középiskolai vezetőinek kérésére ebben az évben indul az egyetemen egészségügyi tanár képzés és közgazdásztanár képzés. Előbbire 103-an jelentkeztek első helyen, utóbbira 14-en. A Sátoraljaújhelyre és Ózdra kihelyezett képzésekre 92 diák jelentkezett első helyen.


Munkát kínálnak nekik

A legnépszerűbb gépészmérnöki képzéssel kapcsolatban a rektor kifejtette: az egyetem mérnökképzései rendkívül népszerűek, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar pedig az intézmény zászlóshajója. A legnagyobb karról van szó, 3000 hallgatója és több mint 160 oktatója van. A mérnökképzéseink olyan sikeresek, hogy a hallgatóknak már tanulmányaik alatt munkahelyet kínálnak a régióba települt cégek. Így sokan levelező tagozaton fejezik be a mesterképzést.

Az egyetem vezetése tehát nagyon büszke az intézmény műszaki és nem műszaki karaira is – fogalmazott a rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!