Az egyetem arcát szeretnék megmutatni

Miskolc - Könyvtár, ami nemcsak információkat biztosít, de közösségi térként is szolgál.

Miskolc - Könyvtár, ami nemcsak információkat biztosít, de közösségi térként is szolgál.

Legyen az egyetemi könyvtár a hallgatók és oktatók nappali szobája, mondja Szendi Attila, a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum új, megbízott főigazgatója. Ennek érdekében több rendezvénysorozatot is indítanak.

Március 1-jétől Ön lett a Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum megbízott főigazgatója. A személyi változás egyéb változásokkal is jár?

Szendi Attila: Valóban. A jövőben olyan új funkciókat is szeretnénk az egyetemi könyvtárnak adni, amelyek a könyvtári rendszerben, de a felsőoktatási rendszerben is igényként jelentkeznek ma már. Szeretnénk, hogy az információellátáson kívül – ideértve a digitális információellátást is – olyan közösségi szerepet tudjunk felvállalni az egyetemen belül (és nem csak az egyetemi polgárokra számítva), amely a fizikai olvasótérbe való belépést ösztönzi. A cél érdekében biztosítjuk, hogy minél hosszabb ideig legyen látogatható az intézményünk. Napi 12 órán keresztül tartunk nyitva, reggel 8-tól este 8-ig. De ez önmagában még nem elég. A következő lépés, hogy olyan közösségi alkalmakat rendszeresítsünk az intézmény életében, amelyek a hallgatók és az oktatók számára lehetővé teszik a közös megjelenést. Célunk az is, hogy a város polgárainak is lehetőséget teremtsünk arra, hogy jobban megismerjék az egyetem életét.

A könyvtár tehát nem csak könyvtár lesz ezután.

Szendi Attila: Szeretnénk elérni, hogy a hallgatóknak az egyetemi könyvtár a nappali szobájuk legyen. Az oktatók számára pedig azoknak a nem formális megbeszéléseknek a tere lehetne, ahol a hallgatókkal kötetlenül beszélgethetnek. A város polgárai is ismereteket szerezhetnének arról, hogy mi folyik az egyetemen az oktatás és kutatás terén, ugyanis az a tapasztalatunk, hogy nem nagyon ismerik ezt a fajta nem formális tájékoztatást. A sajtótájékoztatókon elhangzottak és a közlemények eljutnak ugyan hozzájuk bizonyos csatornákon, de más nem nagyon.

Rendezvények is segítik majd a nappali szobává változott könyvtár életét?

Szendi Attila: Igen, mindenképpen. Több rendezvénysorozatot is szeretnénk indítani. Az első rendezvényünket március 22-én délután 5 órakor tartjuk, amikor Prof. dr. Torma Andrást, az egyetem rektorát hívjuk meg, a házigazda dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus lesz. De Torma András most nem rektorként jön el hozzánk, hanem olyan emberként, aki maga is tanult, oktatott és igazából egy értelmiségi létben élő embernek a tapasztalatait árulja el az érdeklődőknek. Ez a beszélgetés a Miskolci Egyetem Létértelmező Körének (eMElő Kör) az első eseménye, amelynek lényege, hogy az egyetem oktatói, vezetői osztják meg gondolataikat a közösséggel. Indítunk továbbá egy alternatív rendezvénysorozatot is, melyet Cseh Tamás nevéhez kötöttünk, és Cseh Tamás Klubnak neveztünk el. A harmadik sorozatunk pedig egy úgynevezett gondolkodtató előadássorozat, melynek címe: Közöd? Közünk? Közügy?

Milyen pluszt szeretnének adni ezekkel a sorozatokkal a hallgatóknak?

Szendi Attila: A magyar felsőoktatásnak ma már nemcsak az oktatás és kutatás-fejlesztés kettősének kell eleget tennie, hanem néhány éve már az úgynevezett harmadik missziónak is meg kell felelnie. Ez pedig az értelmiségi létre való felkészítés. Bár ez nagyon általános kifejezés, de úgy gondolom, hogy a felsőfokú tanulmányok elvégzésének egyik legfontosabb kérdése lehetne, hogy ezt a szerepet mennyire tudja egy felsőoktatási intézmény betölteni. Hiszen a szakmai, tudományos ismeretek elavulása már élethosszig tartó tanulást követel meg mindenkitől, akár rendelkezik diplomával, akár nem, viszont azt, hogy valaki megfelelő problémamegoldó képességgel, életszemlélettel rendelkezzen, ezt már az egyetemi évek alatt meg tudja kapni. Ez az a gondolatkör, amely mentén szervezni kívánjuk a rendezvényeinket. Szeretnénk, ha ezek vonzóak lennének az egyetemi hallgatók és oktatók mellett a város polgárai számára is. Úgy gondoljuk, hogy az új közösségi tér lehetőséget adna arra, hogy oktatóink beszámoljanak azokról a magas szintű tudományos kutatásaiknak a nagyközönség számára is értelmezhető oldaláról, amit Miskolc és a régió kell, hogy tudjon, kell, hogy ismerjen. Úgy tudja betölteni az egyetem ezt a már említett funkcióját, ha erre a közösségi térre alapozva az egyetem arcát meg tudjuk mutatni.

Hogyan lehet a várost közelíteni az egyetemhez?

Szendi Attila: Szeretnénk, ha amellett, hogy a könyvtár közösségi terét az egyetem oktatói közül minél többen ki tudnák használni kisebb-nagyobb rendezvények, bemutatók tartására, egy másik oldal is beindulna: a város neves személyiségei, üzletemberei, vezetői itt nálunk, az egyetem hallgatóival is megismertetnék magukat és mintát szolgáltatnának arra, hogy amit ők tanultak, azt hogyan tudták és hogyan lehet kamatoztatni. Mindehhez az egyetem oktatói is nagy örömmel adják a segítségüket.


Névjegy: Szendi Attila

Iskolák: Miskolci Egyetem BTK

Foglalkozások, beosztások: könyvtáros, történész; mb. főigazgató

Elismerések, kitüntetések: Signum Aureum Universitas

Szabadidő: informatika, zene

Család: nőtlen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!