Közgazdász-díjat kapott Lukács Edit

<p>Az egyik legrangosabb fiatal szakmabelieknek szóló elismerést, a&#160; kapta meg Lukács Edit, a Gazdaságtudományi Kar oktatója, valamint beiskolázási és idegen nyelvű oktatási igazgatója május 27-én - írja a MeRt Egyetemi újság. &#160;</p>

MeRt.:Mit érdemes tudnunk a Magyar Közgazdasági Társaságról?
Magyarország egyik legrégebbi szakmai szervezetéről van szó, 114 éve 1894-ben alapították. A milleneumra való felkészülés miatt nagy beruházási, felkészülési lázban volt az ország, ezek koordinálására hozták létre, s a mai napig folyamatosan működik. Van egy központi irányító szervezete budapesti központtal, ahova a megyei társaságok delegálnak küldötteket, és elnökségi tagokat. Minden megyében, így nálunk is működik, ráadásul a miénk az egyik legaktívabb megyei szervezet az országban.

MeRt.: Ön mikor került kapcsolatba a társasággal?
Már hallgató koromban megismerkedtem a Magyar Közgazdasági Társasággal, 1988-tól vagyok a tagja. 1993-97 között a megyei szervezet titkára voltam, majd kisebb szünetre került sor: otthon voltam gyermekeimmel. Aztán 2002-től ez év májusáig ismét megyei titkár voltam.

MeRt.:Milyen rendszerességgel osztanak ki díjakat?
A társaság alapszabálya szerint háromévente történik tisztújítás. Ilyenkor új elnökséget és elnököt választanak. Ilyenkor adják át a szervezet szakmai elismeréseit. A legnagyobb díj a Közgazdász életműdíj, ezt idősebb, a szakmában nagyon ismert, s elismert közgazdászok kapják, nem is minden alkalommal osztják ki. Idén Erdős Tibor akadémikus kapta meg. A másik a Láng Lajos-díj, ezt szintén idősebb kollégák kapják meg, de mindig kiosztják, és az ifjabbak kapják a Közgazdász-díjat a munkájuk elismeréséért. Idén május 27-én történt a tisztújítás, ekkor vehettük át az elismerő okleveleket is.

MeRt.:Miért eshetett Önre a szervezet választása, a Közgazdász-díj odaítélésekor?
Tanári munkám miatt, hiszen oktatóként dolgozok az egyetemen. Fő tárgyam a Vállalat-gazdaságtan, amit nemcsak gazdászoknak oktatok, hanem többek között bölcsészeknek is szabadon választható tárgyként, a Műszaki Földtudományi Karon alapképzésben másodéveseknek, valamint a Gépészmérnöki Kar több alapképzési szakán (műszaki menedzser, műszaki informatikus és energetikus) kötelezőként is.

MeRt.: A Magyar Közgazdasági Társaságnál változott a rangja a tisztújításkor?
Lemondtam a titkári feladatokról, mivel az elmúlt tanévtől egyetemünk Gazdaságtudományi Karán a beiskolázásért és az idegennyelvű oktatásért felelős igazgatóként dolgozom, így a megsokasodott feladatok mellett nem tudom már vállalni, de a tisztújításkor elnökhelyettes lettem, ami azért jóval kevesebb operatív feladattal jár.

MeRt.:Elnökhelyettesként mi az új feladatköre?
A névből is adódik, hogy bármilyen rendezvényen helyettesíteni kell az elnököt. A megyei szervezet elnöke Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, így meglehetősen elfoglalt ember, tehát sok esetben a helyetteseknek kell megjelenni rendezvényeken. Azért azt hozzá kell tennem, hogy a titkári feladatokat is nagyon szívesen végeztem. Akkor két fő feladatköröm volt. Először is a rendezvények szervezése és kommunikációja, a másik pedig a hallgatók bevonása a szervezetbe. Én nagyon büszke vagyok arra, hogy kiemelkedően jó kapcsolatom van a közgazdászhallgatókkal. Bármi gondjukkal-bajukkal hozzám fordulnak, ami számomra öröm, főleg ha tudok segíteni is nekik, és ezen túlmenően a szakmai irányításukat is szívesen végzem. Az elmúlt évben alakult meg a Magyar Közgazdasági Társaság Miskolci Ifjúsági Szervezete, melyet lelkes negyedévesek segítségével sikerült ismét létrehozni. 

MeRt.:Visszakanyarodva kicsit az egyetemre, említette, hogy nemrég beiskolázási és idegennyelvű igazgató is lett a karon. Mi a fő feladata a tisztség betöltőjének?
Az én kinevezésem az új felsőoktatási törvény hatálybalépésétől szól. Talán épp amiatt esett rám a választás, mert a hallgatókkal jól megértetem magam. A poszt létrehozásakor ugyanis az volt a cél, hogy nyissunk a középiskolások felé. Szeretnénk mielőbb bejutni a középiskolákba akár már fakultációválasztáskor, hogy ne csak negyedik utolsó pár hónapjában halljanak arról a diákok, hogy akár közgazdásznak is jelentkezhetnek. Így tudatosan választhatják a jövőben a fakultációs tárgyaikat. Rendkívül nagy a verseny az egyetemek között. A legtehetségesebb, legjobb családi háttérrel rendelkező diákok budapesti, illetve egyre inkább külföldi egyetemeket választanak, viszont természetesen sokan mások is tanulni akarnak, azok is, akiknek anyagi körülményeik nem engedik meg a külföldi tanulmányokat. Ezt egyetemünk úgy igyekszik kompenzálni, hogy a kötelező szakmai fő tárgyakat angolul és németül is oktatjuk a karon. Terveink között szerepel az is, hogy az Erasmus mobilitás program segítségével külföldi oktatókat hívjunk a Miskolci Egyetemre, hogy egy féléven át oktassák a hallgatóinkat a szakmára, de idegen nyelven.

(forrás: www.mertnet.net)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!