Helyi közélet

2015.12.23. 10:24

Kulturális szenzáció Miskolcon

Miskolc - Megnyílt Kövesi István ötven évig titokban tartott, kivételes értékű festménygyűjteménye.

Miskolc - Megnyílt Kövesi István ötven évig titokban tartott, kivételes értékű festménygyűjteménye.

Kultúrtörténeti jelentőségű kiállítás nyílt kedden a Miskolci Galériában: Kövesi István titkos gyűjteményét láthatja a közönség egészen júniusig. Kövesi István 1957-től dolgozott mészárosként a budapesti, lipótvárosi kóser húsboltban, és soha senki nem sejtette, hogy két­szobás lakásában egymást érik a falon az értékesebbnél értékesebb festmények. Erre az előzményre utalt megnyitó­beszédében dr. Kriza Ákos. Miskolc polgármestere is. Hangsúlyozta, azzal, hogy a gyűjtemény Miskolcra került, a vidék „Nemzeti Galériája” jött létre Magyarországon.

Értéktár program

S hogy hogyan került Miskolcra? Erről Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, az Értéktár program vezetője beszélt. Kiderült, a bank 795 millió forintért vásárolta meg a képeket a program útján, és Miskolcra helyezték őket letétbe. Azért ide, mert – ahogy Gerhardt Ferenc fogalmazott – jóval kevesebb értéktárgy kerül az országnak ebbe a részébe, mint a Dunántúlra. Amikor megkeresték az ötlettel Miskolc vezetését, ők azonnal igent mondtak. A program vezetője még kifejtette, nagyon örül, hogy a Kövesi család megértette annak fontosságát, hogy a hagyaték egyben maradjon. A gyűjteményről egyébként ő is, mások is megjegyezték, nem tartoznak egy bizonyos művészeti irányhoz, körhöz, a gyűjtőt az emóció vezérelte. Így viszont hű lenyomatát adják a képek az 1800-as évek második felétől kezdve a múlt század közepéig a magyar festészetnek.

Titkolni akarta a vagyont

A megnyitón részt vett Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke is, aki hangsúlyozta, a gyűjtemény megállná a helyét Európa számos városában, akár Párizsban, akár Londonban, és most már a nemzeti vagyon részévé vált. A megnyitó nagy­számú közönsége megtudhatta, hogy a mindössze hat elemit végzett mészáros többször kényszerült új életet kezdeni. Egyedül ő tért haza családjából az auschwitzi koncentrációs táborból, 1957-től dolgozott az említett hentesboltban. A megkeresett pénzt azonban nem merte ékszerbe, egyéb vagyontárgyakba fektetni – a szocializmus idején titkolni kellett a gyarapodó vagyont –, így festményeket vásárolt.

Beszéltek róla, de…

A gyűjtemény felfedezéséről Kolozsvári Mariann művészettörténész beszélt. Mint mondja, szakmai berkekben évtizedeken keresztül szóbeszéd tárgya volt, hogy valahol a fővárosban létezik egy páratlan értékű magángyűjtemény. Bár időnként rangos tárlatokon egy-egy jelentős alkotást bemutattak a kollekcióból, ám a tulajdonosuk neve nem volt ismert.

Kolozsvári Mariann már régóta ismerte az egyik örököst – Kövesi István a 70-es években halt meg –, mikor beléphetett a lakásba. „Hihetetlen látvány fogadott. Tapétaszerűen volt tele a fal az értékesebbnél értékesebb festményekkel”, meséli. Közel másfél évtizeden keresztül 230 művet vásárolt a gyűjtő szakemberek segítségét kérve. A kezdeti giccses képek után egyre jobb érzékkel választott. Ez már több volt annál, hogy valamibe be akarta fektetni a pénzét. Ehhez már komoly belső indíttatásra volt szükség.

- ÉM-HM -


Állandó kiállítás lesz

A megnyitó után a múzeum munkatársa, Pirint Andrea kurátor kalauzolásában nézhettük meg a kiállítást. Miskolcra 115 mű került, többek között Aba-Novák Vilmos, Czóbel Béla, Egry József, Kassák Lajos, Mednyánszky László, Rippl-Rónai József, Szőnyi István, Vaszary János festményei. A képeket június végéig láthatja a közönség, később állandó kiállításként térnek majd vissza.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában