Helyi közélet

2011.11.30. 21:23

Látni és látszani: a láthatóság életet ment! – Kampány és kerékpáros felvonulás Miskolcon

<div> <div> Miskolc - Az őszi-téli időszakban sokszor elégtelen látási viszonyok között közlekedik gépjármű, kerékpáros és gyalogos egyaránt. Egy esetlegesen bekövetkező baleset során a karosszéria nélkül közlekedők sajnos gyakran súlyos kimenetelű sérüléseket szenvednek.

Miskolc - Az őszi-téli időszakban sokszor elégtelen látási viszonyok között közlekedik gépjármű, kerékpáros és gyalogos egyaránt. Egy esetlegesen bekövetkező baleset során a karosszéria nélkül közlekedők sajnos gyakran súlyos kimenetelű sérüléseket szenvednek.

A „Látni és látszani!” szlogen jegyében a Miskolci Rendőrkapitányság - a B-A-Z. Megyei Balesetmegelőzési Bizottság támogatásával – a gyalogosok és kerékpárosok védelmében 2011. november 30 - december 02. között három napos balesetmegelőzési, figyelemfelhívó kampányt szervez a borsodi megyeszékhelyen!

 A „Megvilágosodás” napjai Miskolcon!

A háromnapos akció első két napján a rendőrök a gyalogosok és kerékpárosok ellenőrzése során láthatóságot biztosító eszközöket osztanak majd, a kampány harmadik napja pedig a Szent Imre Római Katolikus Iskolában tartandó közlekedésbiztonsági vetélkedővel, majd rendőri felvezetéssel onnan kiinduló rövid kerékpáros felvonulással zárul.

Látni, látszani - láthatóság, biztonság: szinte agyoncsépelt szlogenek, sajnos időszerűségük cseppet sem változott. A legtöbb szlogennel úgy vagyunk, hogy nem is gondolunk bele az egyes szavak értelmébe. Pedig érdemes.

Természetesen nem csak a gépjárművek láthatósága fontos, hanem a kerékpárosok és a gyalogosok is sok mindent tehetnek saját biztonságuk érdekében. Az a tény, hogy a gyalogos, vagy a kerékpárját toló gyalogos járda hiányában a közúton szabályosan a forgalommal szemben közlekedik önmagában növeli biztonságukat. De ha fényvisszaverő anyagokkal felszerelt ruházattal és járművel közlekednek észlelésüket és láthatóságukat a sokszorosára növelik. Ez különösen szürkületben, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok mellett igaz. Az utóbbi években az őszi október hónap volt a relatív legveszélyesebb időszak. Ilyenkor történik a legtöbb közlekedési baleset.

A válasz a megváltozott közlekedési viszonyokban keresendő. A rohamosan csökkenő világos időszak azt eredményezi, hogy a reggeli és a délutáni csúcs egy része szürkületben, sötétben telik. A tárgyak láthatósága csak töredéke a nappalinak. Gyakori az eső, a köd, a pára, a csúszós úttest.

És mit tesznek a közlekedők, alkalmazkodnak? Sajnos nem!

A sebességmegválasztás - sötétben és éjszaka - átlagban 10 %-al nagyobb, mint nappal, tehát ennyivel hajlamosabbak vagyunk autónkkal gyorsabban hajtani. És miért? Mert kevesebb a zavaró tényező, az akadály mint nappal. Viszont a rizikó sokszoros. A láthatóságot és a sebességet összevetve, egy sötét, környezetbe simuló akadály - ami lehet jármű, tereptárgy, de lehet gyalogos is - a városi közlekedésben használt tompított fénnyel is 55-65 km/h sebességgel féktávolságon belül nem észlelhető.

Esőben, ködben, páralecsapódásos szakaszon másként kell vezetni. A sebességet radikálisan csökkenteni kell, de még a veszélyes szakasz előtt. Az út vonalvezetését, az észlelhetőséget nagyban növelik a fényvisszaverős festékek, az út menti jelzések.

Az őszi közlekedésbiztonság egyik záloga a láthatóság.

Éppen ezért a Miskolc Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya november 30-án és december 01-én középpontba kívánja állítani a láthatóság fontosságát, melynek célja azon közlekedési balesetek megelőzése, melyek során hiányos felszereltségű, kivilágítatlan, sok esetben még fényvisszaverő eszközzel sem rendelkező kerékpárosok, illetve gyalogosok válnak áldozattá.

A szervezők szándéka szerint a kampány fontos küldetése, hogy a médián keresztül a lakosság mind szélesebb körben tájékozódhasson a figyelemfelhívó akcióról, a világítási szabályok betartásának, és a fényvisszaverő eszközök viselésének fontosságáról!

A kampány első két napjának helyszíne – az átlagostól magasabb kerékpáros közlekedés, valamint 2011. év eddig eltelt időszakában történt kerékpáros balesetek alapján (260 személyi sérüléses közlekedési balesetből 29 esetben kerékpáros okozott sérüléses balesetet)  – Miskolc, Andor utca, Görgey út – Miskolctapolcai út, Tiszai Pályaudvar – Városház tér közötti kijelölt kerékpáros nyomvonal szakaszán.

A kampány záró részét képezi december 02-án a miskolci Szent Imre Római Katolikus Általános iskolában megrendezésre kerülő közlekedésbiztonsági vetélkedőt követő gyerekek kerékpáros felvonulása, melynek az a célja, hogy felhívják a figyelmet a láthatóság fontosságára. Ezen a programon csak az előírás szerint felszerelt kerékpárok vesznek részt, rendőri biztosítás mellett.

Az iskolából várhatóan 13.00 órától kiinduló programra a szervezők minden érdeklődőt (iskolák, egyéni érdeklődők, kerékpáros szimpatizánsok) szeretettel várnak!

A láthatósági kampánnyal kapcsolatos rendőri ellenőrzésre és a kerékpáros záró felvonulásra a média érdeklődő munkatársait tisztelettel meghívjuk!

(Előzetes bejelentkezés az MRFK Kommunikációs Iroda 06-30/249-46-01-es mobiltelefonszámán.)

 

A Miskolci Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: B-A-Z. MRFK. Kommunikációs Iroda

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában