Nagyvilág

2011.09.29. 11:51

Rekordszinten a kínai milliárdos nők vagyona

Sanghaj, 2011. szeptember 29., csütörtök (MTI) - Egy év alatt 13 százalékkal növelték vagyonukat a leggazdagabb kínai nők, akik milliárdjaikkal lassan már utolérik amerikai társaikat is.

Sanghaj, 2011. szeptember 29., csütörtök (MTI) - Egy év alatt 13 százalékkal növelték vagyonukat a leggazdagabb kínai nők, akik milliárdjaikkal lassan már utolérik amerikai társaikat is.

 

A leggazdagabb kínai nők átlagéletkora 48 év, átlagos vagyonuk mintegy 9,7 milliárd jüan (321 milliárd forint), legtöbben közülük az ingatlanszektorban tevékenykednek - derül ki a leggazdagabb kínai hölgyekről a Hurun Report című magazin által szerdán közzétett listából. Az ötven legtehetősebb kínai nő bankszámlája évről évre gyarapodik: összvagyonuk idén minden eddigi rekordot megdöntött.

A rangsort - csakúgy mint 2010-ben - a Longfor ingatlancsoport tulajdonosa, a 47 éves Vu Ja-csün (Wu Yajun) vezeti 42 milliárd jüannal (1390 milliárd forint), ez Benin vagy Haiti éves GDP-jének felel meg. A Forbes magazin által a világ 17. leggazdagabb hölgyeként számon tartott Vu alig több mint tíz év alatt futtatta fel az 1994-ben saját maga alapította céget, amely a 2000-es évek második felének ingatlanpiaci boomja idején nőtt az ágazat legnagyobbjai közé. A cégnek jelenleg tizennégy kínai nagyvárosban van projektje, Sanghajban például egy Vatikánéval megegyező méretű, új városrész egészének megépítésére nyert jogot. Magáról Vuról nem sokat tudni, ő ugyanis a "három nem" politikáját követve nem szerepel a tévében, nem ad interjút, sem autogramot. A lista idei ezüstérmese, a 30 éves Jang Huj-jen (Yang Huiyan) négy évvel ezelőtt még messze a leggazdagabbnak számított, ám vagyonának mintegy 60 százalékát elvesztette a 2008-as világgazdasági válság idején. Jang apjának cégét, az ingatlanfejlesztő Country Gardent megörökölve vált milliárdossá, vagyona 35,8 milliárd jüan (1185 milliárd forint).

A harmadik leggazdagabb a lista legidősebbje is egyben, a 70 éves Csen Li-hua (Chen Lihua), a Fu Wah ingatlanbirodalom tulajdonosa. A Hongkongban élő, 33,2 milliárd jüannyi (1099 milliárd forint) vagyont jegyző Csen rendkívül jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkezik. Az elmúlt három évben megnégyszerezte vagyonát. A 2008-as pekingi olimpiát megelőzően például 500 millió dollárból újították fel a főváros bevásárlóövezetét. A Fu Wah mellett Csen az ország legnagyobb kínai bútormúzeumát is magáénak tudhatja, s a filmgyártással is megpróbálkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!