Magyarország

2011.01.10. 22:00

Nagy részvétel a kisebbségi önkormányzati választásokon

<p>Száz százalékhoz közelítő arányban vettek részt a vasárnapi kisebbségi önkormányzati választásokon - tájékoztatta az Országos Választási Iroda hétfőn a Független Hírügynökséget.</p>

A legnagyobb kisebbség, a besetében a szavazatok több mint kétharmadának feldolgozása után országosan a Farkas Flórián vezette Lungo Drom csaknem kétszer annyi mandátumot szerzett, mint Kolompár Orbán Magyarországi Cigányok Fóruma. Budapesten viszont egyelőre a Roma Polgári Tömörülés áll nyerésre.



A vasárnapi kisebbségi választásokon - úgynevezett elektori rendszerben - a helyi kisebbségi önkormányzati képviselők adhatták le voksukat a 13 szervezet országos és területi listáira. Országosan 98,36 százalék volt a részvételi arány, de a szlovén és ukrán szervezetek valamennyi képviselője leadta szavazatát. A legmagasabb megyei részvétel Békésben volt, 99,4 százalék, a legalacsonyabb Budapesten, 96,32 százalék.

A voksok több mint kétharmadának feldolgozása után a legnépesebb kisebbség esetében országosan a fideszes parlamenti képviselő, Farkas Flórián vezette Lungo Drom győzelme a legvalószínűbb: körülbelül 2500 szavazattal eddig 35 mandátumot szerzett. A második, a Magyarországi Cigányok Fóruma pedig 18-at.

A Lungo Drom a fővárosban azonban jelenleg a második - két mandátummal -, a duplaannyit magáénak mondható Roma Polgári Tömörülés mögött.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!