Helyi közélet

2008.11.20. 11:44

"A blokk mindig nélkülözhetetlen"

<p>Miskolc - Napjainkban egyre többen élnek a fogyasztóvédelem nyújtotta jogsegélyező lehetőségekkel. Erről nyilatkozott dr. Tóth Zsuzsannával, a Fogyasztóvédelmi Hatóság kirendeltségvezetője.</p>

A napokban szerkesztőségünk vendége volt dr. Tóth Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Észak-magyarországi Regionális Felügyelőség Miskolci Kirendeltségének vezetője, aki válaszolt kérdéseinkre.

BOON: Milyen tendenciát mutat az önökhöz beérkező panaszok száma?
Tóth Zsuzsanna: A tavalyi évhez viszonyítva az idén lényegesen többen fordultak hozzánk! Ennek természetesen nem örülünk, mert a jogkövető magatartás negatív irányát mutatja.

BOON: A hivatalát megjáró ügyek hány százalékában adnak igazat a vásárlóknak?
Tóth Zsuzsanna: A jogossági arány ötven százalékos, ez statisztikailag azt jelenti, hogy minden második panasz megállja a helyét. A vevők persze hajlamosak arra, hogy elmarasztalják az üzleteket, holott időnként ők is követnek el hibát.

BOON: Mit tehetünk akkor, ha otthon vesszük észre, hogy az általunk vásárolt két zacskó virsli helyett a bolt pénztárában huszonkettőt ütöttek be?
Tóth Zsuzsanna: Ha kimentünk az üzletből, vagy már csak a konyhában tapasztaljuk, hogy valami nem stimmel, szinte semmit. Ezért azt tanácsolom, hogy a vevők fizetés után néhány pillanatra álljanak meg a pénztárnál, fussák át a blokkot. Ezzel a „bogarászással” elejét vehetjük a későbbi kellemetlenségeknek.

BOON: A vásárlók gyakran panaszkodnak, hogy – például minőségi kifogásuk esetén – képtelenek felhívni az áruházakat...
Tóth Zsuzsanna: Telefonon gyakorlatilag semmit nem lehet elintézni, ezért kizárólag a személyes megjelenés a célravezető. Vinni kell a terméket és természetesen a vásárlást bizonyító blokkot, amely nélkülözhetetlen az ügyintézéshez. Ha a vásárolt, de nem működő terméket a vevő szállítja vissza, akkor a reklamációval kapcsolatban felmerülő költségei az eladó céget terhelik.

BOON: A kisebb üzletekben, vagy a piacokon gyakran „elfelejtenek” számlát adni. Ilyenkor mit tehetünk?
Tóth Zsuzsanna: A nyugta-, vagy a számlaadás kötelező. Ha ennek hiányát nem tettük szóvá és később bármilyen jellegű panaszunk van, akkor szó szerint lőttek...

BOON: Mit tehet a vásárló akkor, ha a gyárilag csomagolt termék súlya nem egyezik azzal, ami rá van írva? Például az 1 kilogramm kristálycukor csak 96 dekát nyom?
Tóth Zsuzsanna: Jelezni kell az üzlet vezetőjének, vagy az eladóknak, akik a panaszt – a saját érdekükben is – továbbítani fogják a beszállítónak.

BOON: Szeptember 1-től módosult a fogyasztóvédelmi törvény. Mit jelent ez a gyakorlatban?
Tóth Zsuzsanna: Ezek a hatóságok munkáját érintik. Ami a fogyasztókra hat: változott a panaszügyintézés módja. A közüzemi szolgáltatók kötelessége az ügyfélszolgálatok létrehozása és ugyancsak az ő felelősségük az, hogy az irodák elérése ne jelentsen aránytalanul nagy terhet a fogyasztók számára. Lényeges, hogy hetente egyszer 8 órától 20 óráig kell majd nyitvatartaniuk. Azt is kimondja a törvény, hogy ha a panaszos interneten, vagy telefonon tesz bejelentést, akkor ésszerű időn belül választ kell kapnia. Ezeket a feltételeket 2009. január 1-re kell teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában