Friss hírek

2009.06.29. 20:35

Állítólagos puccskísérlet terve Törökországban-nyugalomra int az államfő

<p>Nyugalomra intette Törökország lakosságát a török elnök hétfőn, mert szárnyra kaptak hírek egy állítólagos puccs tervéről, amelynek célja a kormányzópárt elmozdítása a hatalomból. Abdullah Gül hazatérőben Kínából a repülőgépen azt mondta, hogy a hadsereg a demokrácia és a törvényes rend mellett áll - közölte az Anatolia török hírügynökség.</p>

"Nagyon fontos, hogy összhang, összehangoltság legyen az állam intézményei között, és hogy mindenki Törökország elsődleges feladataira koncentráljon. Ha ezt tesszük, rövid idő alatt eredményeket érhetünk el, mert ilyen légkörben könnyen megoldjuk problémáinkat, és ez gazdaságilag, politikailag, és demokráciájában erősíteni fogja Törökországot" - mondta a repülőgépen újságíróknak a török államfő.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártját (AKP) és a hadsereg közötti feszültséget egy állítólagos terv váltotta ki, amelyet a sajtó szerint a hadsereg néhány magas rangú tagja készített, hogy lejárassák és megfosszák hatalmától az AKP-t. A hadsereg közönséges hamisítványnak nevezte azt az írást, amit a Taraf nevű lap publikált a tervről, és ügyészi vizsgálatot követelt.

A török államfő szerint azok fabrikálták az írást, akik éket akarnak verni a kormány és a hadsereg közé. " Ilker Basbug, a hadsereg parancsnoka azt mondta, hogy a fegyveres erők a törvényes rend és a demokrácia iránt elkötelezettek" - közölte Abdullah Gül.

Basbug másfél órás rendkívüli megbeszélésen volt hétfőn Recep Erdogan kormányfőnél, de részleteket még nem közöltek. Kedden a Nemzetbiztonsági Tanács is összeül, és a hírek szerint a fő napirendi pont az állítólagos puccskísérlet tervének dokumentuma. Török sajtóértesülések szerint egy volt katonatiszttől foglalták le a dokumentumot a hatóságok, amelyek gyanúsítottként kezelik a férfit abban a vizsgálatban, amit egy ultranacionalista hálózat felderítésére indítottak. Ez a hálózat lenne a központja a hadsereg feltételezett hatalomátvételi kísérletének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!