Friss hírek

2009.09.11. 22:31

Napkollektort kapott egy csepeli óvoda

<p>Napkollektort helyeztek üzembe pénteken a csepeli Gyermekláncfû Óvoda tetején. Ez az elsõ alkalom, hogy Budapesten egy úgynevezett szolár-parabola elven mûködõ, környezetbarát technológián alapuló berendezést adományozott egy óvodának a Magyar Villamos Mûvek (MVM) Zrt.</p>

A napkollektort július közepén szerelték fel az óvoda tetõjére: a 162 darab sík tükörbõl álló berendezéssel az intézmény teljes gázfogyasztását pótolni tudják és folyamatos melegvíz ellátást tudnak biztosítani.

A hivatalos átadó-ceremónián Mártha Imre, az MVM Zrt. vezérigazgatója elmondta: a csepelihez hasonló napkollektorból hat darabot telepítettek már az ország területén egészségügyi, oktatási és szociális intézmények tetejére, de óvoda most kapott elõször ilyen berendezést. A környezetbarát szerkezet mûködésével évente 7 tonna szén-dioxid nem kerül a levegõbe és az óvodának földgáz-fûtésre sem lesz szüksége a víz melegítéséhez.

Az úgynevezett szolár-parabola elven mûködõ berendezést magyar szakemberek tervezték és gyártották, mûködését pedig a szakemberek éjjel-nappal az interneten követhetik, így ha bármilyen probléma adódna vele, rögtön kijavíthatják azt.

A szolár parabolás berendezés egyébként évente közel 14 ezer kilowatt hõenergiát táplál bele az óvoda energia-ellátó rendszerébe, így csaknem 1500 köbméter földgáz felhasználását takarítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!