Helyi közélet

2016.10.10. 17:49

„Szép borok lesznek az idén”

Miskolc - A szaktárca vezetője a tokaji borvidéken tájékozódott az idei termésről.

Miskolc - A szaktárca vezetője a tokaji borvidéken tájékozódott az idei termésről.

„A tokaji borok közül a hatputtonyos aszú és a száraz szamorodni a kedvencem, de a furmintot is kedvelem. Igazából a tokaj-hegyaljai borok annyira jók, hogy mindegyi­ket szeretem” – árulta el lapunknak dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki szombaton Rátkára látogatott. A tárca vezetője a szüreti időszak apropóján érkezett megyénkbe, hogy az idei termésről tájékozódjon. Szombaton az Angyal Borászat és Szőlőbirtok látta vendégül dr. Fazekas Sándort.

A tokaj-hegyaljai borok annyira jók, hogy mindegyi­ket szeretem." Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter

– A tokaji területen zárul a szüret, itt most a munkálatok felénél tartanak. A helyi borászokkal beszélgetve elmondhatom, biztató az idei évjárat, jók a kilátások, szép borok lesznek a mostani termésből – fogalmazott a földművelésügyi miniszter.

Azt is elmondta, az alföldi területen is járt, ahol a gazdák elmondták, az időjárás jót tett az idei termésnek, a vörösborok is jók lesznek. „De ugyanez a helyzet az aszúk és a pezsgőszőlők esetében is” – hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető az ágazatot érintő fejlesztési lehetőségekről is beszélt, kiemelve, hogy az ágazat számára jó néhány pályázatot meghirdettek, elsősorban borászati beruházásokra. A jövőben azonban a turisztikai, idegenforgalmi beruházásokat is szeretnék előtérbe helyezni, támogatni. Ennek kapcsán nevezte példaértékűnek a rátkai Angyal Borászatot és Szőlőbirtokot. A borászat a szőlőfeldolgozás mellett otthont ad annak a közel egy kilométer hosszúságú pincének, amely egyedülálló a régióban.

A szombati program keretében a borászatot is bemutatták a vendégeknek és a mustkészítéssel, a hagyományos préselési eljárással is ismerkedhettek.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában