Friss hírek

2011.04.30. 06:13

FÜHÜ ANNO 2008.04.30. - A harmadik világháborút emlegette a szlovák kormányfő

<p>Három évvel ezelőtt, 2008. április 30-án Robert Fico a szlovák kormány privigyei kihelyezett ülését követően azt mondta, hogy ha valamelyik szlovákiai település döntene úgy, ahogyan a pilisszentkereszti önkormányzat határozott az ottani Szlovák Ház ügyében, talán a harmadik világháború is kitörne.<br />________________________________________<br />"Ha bármelyik szlovák önkormányzat hasonló lépésre szánta volna el magát, az egészből nagy cirkusz lenne, tiltakozás az Európai Parlamentben, és a harmadik világháború is kitörne" - fogalmazott a szlovák miniszterelnök.</p>

Robert Fico egyúttal megismételte: Pozsony kész támogatást biztosítani a pilisszentkereszti probléma megoldásához. Ám csak akkor, ha a magyar állam is ad pénzt a gondok enyhítésére. Megjegyezte ugyanis, hogy a kisebbségekről saját államuk köteles gondoskodni. Szlovákia Fico szerint akkor is kész segíteni a pilisszentkereszti szlovák szervezeteknek, ha azoknak el kell hagyniuk az ottani Szlovák Házat. De ezzel éppen az állami gondoskodás elvét sértené meg - hangsúlyozta a kormányfő. Jelezte, az ügyben kész Gyurcsány Ferencre is nyomást gyakorolni.

A pilisszentkereszti Szlovák Házat nem hagyták el a szlovák szervezetek, pedig az önkormányzat erre szólította fel őket, május elsejei határidővel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!