Friss hírek

2009.08.07. 21:06

Egy olasz lap szerint Horvátország eladná Tito egykori szigetét, hogy pénzhez jusson

<p>Egy trieszti napilap pénteken arról közölt cikket, hogy Horvátország, a gazdasági válság okozta nehézségek leküzdése érdekében eladná az egykori jugoszláv államfõ, Josip Broz Tito szigetét, Brijunit. A horvát lapjelentések szerint az Il Piccolo címû újság azt írta: 800 millió eurótól 1,2 milliárd eurót (215-tõl 320 milliárd forint) lehetne kapni a természetvédelmi területért. A lap külön kiemeli a szigetek természeti szépségét és történelmi szerepét.</p>

A trieszti lap azt is tudni véli, hogy nemrég a horvát kormány már kapott is egy árajánlatot egy vevõtõl, aki 2 milliárd eurót (540 milliárd forint) is adna Brijuniért. Sõt: a lap tudni véli, hogy Krk szigetét is eladja a zágrábi vezetés, amelyért szintén jó pénzt kaphatnak, hiszen az adriai olajvezeték is ott fut, amely Magyarországra és Szerbiába szállít olajat - olvasható a vijesti.net horvát hírportál cikkében. Állítólag több, még állami tulajdonban lévõ vállalat is kalapács alá kerülhet a gazdasági válság miatt.

A vijesti.net megkereste a horvát államfõ irodáját is, ahol azt közölték, hogy Brijuni nem eladó, és nem is lehetne azt értékesíteni, hiszen nemzeti park. Az elnöki kabinet emellett hozzátette, hogy a kormánytól sem érkezett olyan hír, hogy a sziget értékesítését terveznék. Brijuni már nincs elzárva a külvilágtól.. Tito alatt csak a marsall, családja és meghívott vendégei tehették be lábukat a szigetre. Ma bárki ellátogathat a nemzeti parkba. A sziget egy része egyébként továbbra is zárt, mert ott található a horvát államfõ nyaralója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!