Helyi közélet

2015.11.10. 15:15

Miskolcon a lefejezés és az akasztás volt divatban

Miskolc - Míg a nagyvilágban brutális kivégzési módszereket alkalmaztak egyes helyeken és kultúrákban, addig Miskolcon a pallos és az akasztás volt divatban. Ja és a kerékbetörés.

Miskolc - Míg a nagyvilágban brutális kivégzési módszereket alkalmaztak egyes helyeken és kultúrákban, addig Miskolcon a pallos és az akasztás volt divatban. Ja és a kerékbetörés.

Bemutattuk önöknek a történelem hét legdurvább kivégzési módszerét és arra a következtetésre jutottunk, hogy azokhoz képest Miskolcon tombolt az emberbarátság. Nem volt nagy brainstorming, meeting meg miegymás, volt egy pallos, amit lefejezéshez használtak, némi akasztás, illetve kerékbetörés és jónapot. Miskolc Várostörténeti adatbázisa szerint „a kivégzés joga a nagyobb középkori városokat illette meg. Ezt a jogot a király adományozta, s pallosjognak nevezték. Miskolc ezt az ítélkezési és pallosjogát 1395-ben Zsigmond királytól kapta. Ekkortól határain belül elfoghatta, bilincsbe verhette, kínozhatta, kerékbe törhette, azaz kivégezhette az ismert, úgy is mondhatnánk, keresett gonosztevőket, tolvajokat és rablókat. II. Lajos király 1519-ben ismét felruházta Miskolc város tanácsát azzal a joggal, hogy „mások elrettentő példájára - a bűnösöknek fejét vehessék."

Jelenleg a Herman Ottó Múzeum történeti gyűjteményében két korábban használatos pallost (ezt egy széles pengéjű, jó nagy kardként képzeljék el, gamerek amolyan berzerker fegyverként) találhatunk, az egyiket 1400 környékén készítették, a másik a 17-18. században állt szolgálatba. Azt nem tudni, hogy hányszor használták, de itt-ott igen ki vannak csorbulva, így volt munkájuk a hóhéroknak valószínűleg bőven.

Bognár Tamás cikkéből kiderül, hogy „a kivégzés módja, illetve eszköze társadalmi ranghoz volt kötve. így például a középkori jogszokások szerint nemes embert csak pallossal lehetett kivégezni. A nem nemes származású bűnösnek kerékbetörés, vagy akasztófa járt. Az ítéleteket a Tetemvár háta mögött, az Akasztóbércen, korábban az Avas keleti végén, az ún. Hóhérbástyán hajtották végre. A nyakvágó elnevezés, vagy a Pallos utca hasonlóan a régi jogszolgáltatás emlékeként maradt meg utcaneveinkben, vagy egy-egy terület elnevezésében.”

- sothis -


Elképzelni is nehéz, hogyan találhattak ki ilyen kegyetlen eljárásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában