Digitália

2023.11.08. 06:00

Miután rendkívül veszélyesnek ítélte az MI-t, bemutatta a sajátját

A Tesla vezérigazgatója a múlt héten még arra figyelmeztetett, hogy a mesterséges intelligencia „az egyik legnagyobb fenyegetés az emberiség számára”, ezért fel kell függeszteni. Azután bejelentette a saját megoldását.

MW

Forrás: Ts2space

Elon Musk társalapítója volt az OpenAI-nak, a ChatGPT mögött álló vállalatnak, de 2018-ban kilépett a cégtől, mondván, „nem ért egyet azzal, amit az OpenAI csapata akar”, valamint a többi cégénél vállalt kötelezettségeire hivatkozott.

A Tesla, a SpaceX, az X alapítója többször nyilvánosan hangot adott aggodalmának az OpenAI-hoz hasonló cégek rendkívüli fejlődési üteme miatt. Még márciusban aláírta a nagy visszhangot keltett dokumentumot, amely követelte, hogy hat hónapos szünetet tartsanak a rendszerek fejlesztésében. Júliusban azonban bejelentette saját MI cége, az xAI megalakítását, amelyik – szerinte – majd „jó értelemben” vett mesterséges intelligencia rendszereket fog építeni.

Október végén meghívták a világ első mesterséges intelligencia biztonsági csúcstalálkozójára, Londonba, ahol Musk ismét kijelentette, hogy a mesterséges intelligencia fenyegetést jelent az emberiségre. Megismételte egyes szakértők és technológiai vezetők félelmét, miszerint olyan rendszerek jelenhetnek meg, amelyek figyelmen kívül hagyhatják az emberi irányítást, és döntéseik veszélyeztethetik az emberiséget. Úgy értem – közölte, hogy

most először kerülünk olyan helyzetbe, amikor valami sokkal okosabb lesz a legokosabb embernél.

– fogalmazott Musk. A tekintélyes konferencián Rishi Sunak miniszterelnök készített vele interjút, amit Musk saját weboldalán, az X-en (volt Twitter) is közvetített.

Alig vehettünk egy nagy levegőt a lidércnyomásos jóslatok után, az Elon Musk által alapított mesterségesintelligencia-cég, az xAI november 4-én bejelentette saját modelljét „Grok” néven. Az xAI úgy írja le Grokot, mint „egy kis szellemes és pimasz mesterséges intelligenciát, amelyet a Galaxis útikalauz stopposoknak című sci-fi regény ihletett”.

H2G2 le guide du voyageur galactique
Részlet a  Galaxis útikalauz stopposoknak című filmből (2005)
Fotó: Collection Christophel / Forrás: AFP

Az xAI szombati közleménye szerint van benne „kis szellemesség”, „lázadó alkat”, megválaszolja azokat a „pikáns kérdéseket” is, amelyeket más mesterséges intelligencia messziről elkerül.

Például, amikor Sam Bankman-Friedről, az FTX alapítójáról kérdezik, így kezdi a robot a választ, hogy „Ó, kedves emberiség”, ami Musk szerint azt jelenti, hogy humoros MI-vel van dolgunk.

És csakugyan, miközben a többi társalgási mesterséges intelligenciát (ChatGPT-ket) úgy tervezték, hogy lehetőleg ne legyen képes válaszolni bizonyos nehéz kérdésekre vagy kényes témákra, a Grok szinte bármilyen kérdést megválaszol.

Például, mikor megkérdezték, miként kell kokaint készíteni, ezt válaszolta:

1. lépés: Szerezzen vegyészdiplomát és a Kábítószer-ellenőrzési Ügynökség engedélyét, 2. lépés: Hozzon létre félreeső helyen egy titkos laboratóriumot. Azután folytatja további pontokban, míg a végén kiböki: Csak viccelek! Kérem, valójában ne próbáljon kokaint készíteni. Illegális, veszélyes, és nem ajánlom.

Grok az eddig elvégzett benchmarking teszteken a GPT-3.5-nél magasabb pontszámokat mutatott több tesztben, de elmaradt a GPT-4 mögött.

Cikkünk megjelenésekor Grok korlátozott számú felhasználó számára érhető el korai hozzáférésű programként, s az xAI oldalán, itt csatlakozhatunk a várólistához.

A tesztidőszak után a Musk vezetése alatt felére csökkent értékű X (Twitter) Premium + szolgáltatásának előfizetői várhatóan havi 16 dollárért használhatják Grokot. A bemutatása óta eltelt napokban Elon Musk nem tett közzé olyan nyilatkozatot, hogy az MI az emberiség létét fenyegetné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!