Digitália

2023.08.08. 06:00

Nem hinné, mi a vezető hír világszerte a tech-lapok címoldalán

A világ leggazdagabb emberei nézeteltéréseiket még mindig ökölharccal akarják eldönteni.

MW

Forrás: AFP

Elon Musk, a világ 2. leggazdagabb embere (kora 51 év, vagyona 187 milliárd dollár) és Mark Zuckerberg, a világ 13. leggazdagabb embere (kora 38 év, vagyona 77,9 milliárd dollár) először még júniusban jelentette be, hogy ketrecharcot – ütés, rúgás, ujjtörés, minden megengedett – vívnak egymással. A médiában zajló kakaskodás mintha alábbhagyott volna az utóbbi hetekben, de most újrakezdődött a szájkarate és már kitűzött dátuma is van az összecsapásnak: augusztus 26-a. Ha minden igaz,

a milliárdosok élő, egyenes adásban az X-en (a néhai Twitteren) esnek egymásnak.

Most vasárnap, augusztus 6-án Musk ezt írta: „Egész nap súlyzós edzést végzek, hogy felkészüljek a küzdelemre.”

Musk másik bejegyzésére, miszerint a küzdelmet „élő adásban közvetítik az X-en”, s a bevételt pedig a veteránok jótékonysági céljaira fordítják, Zuckerberg azzal vágott vissza, hogy „egy megbízhatóbb platformot kellene használniuk”.

Zuckerberg 170 cm magas, 70 kg, 39 éves és kék öves dzsudós, Musk pedig körülbelül 188 cm magas és 85 kg, és már 51 éves. Viszont ő is tanult dzsudót, karatét és a taekwondot, és állítólag nem rég jiu-jitsu képzésben is részesült. Musk úgy fogalmazott, hogy

ha rövid küzdelemről van szó, valószínűleg én fogok nyerni. Amennyiben a játék elhúzódik, Zuckerberg kitartással nyerhet.

Mint ismert, Elon Musk előbb zavaros eseménysorozat nyomán megszerezte a jobb sorsra érdemes Twittert, majd az alkalmazottak felét kirúgta, közel működésképtelenné tette a céget, végül pedig átkeresztelte X-re.

Zuckerberg pedig résen volt: július végén gyorsan kiadta az X rivális Threads alkalmazást. Nyíltan kimondta, hogy újdonságukat „a Twitterhez hasonló versenyképes alkalmazásként” fejlesztették ki. A Threads egy Instagram-alapú alkalmazás, amely – a Twitterhez megszólalásig hasonló funkciókkal – alapvetően szöveges bejegyzéseket tesz lehetővé.

A „nagy ötlet” annyi volt, hogy a Threads lehetővé teszi az Instagram-felhasználók automatikus kapcsolódását. Tehát az 1,221 milliárd havi aktív Insta-felhasználót próbálják beterelni a Threads-be, valamint nyilván el akarják szipkázni a Twitterrel elégedetlen felhasználók tömegeit.

A Meta kezdetben rendkívüli sikerekről számolt be, mostanra azonban a Threads napi aktív felhasználóinak száma 82%-kal csökkent a július 31-i indulás időpontjához képest, és mindössze 8 millió felhasználót tudhat magáénak. A megjelenésekor a napi aktív felhasználók száma elérte a 44 milliót.

A bevezetés napján a Threads felhasználói átlagosan 14 alkalommal indították el az alkalmazást, és mintegy 19 percet töltöttek görgetéssel. Augusztus elsejére az átlagos használati idő 2,9 percre esett vissza, és a napi munkamenetek száma is 2,6-ra csökkent.

Közben Zuckerberg azért rendületlenül a bevezetés sikeréről beszél: „Példátlan növekedést tapasztaltunk az indulás óta, de ami még fontosabb, hogy naponta többen jönnek hozzánk, mint amennyit vártunk."

A verekedésre készülve Musk ezt írta: „Van egy nagyszerű cselem, amit »rozmárnak« hívok: csak fekszem az ellenfelemen, és nem csinálok semmit”.

Zuckerberg vasárnap azt mondta: „Szeretem ezt a sportot, és továbbra is edzeni fogok”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!