Nem sci-fi

2022.07.13. 18:00

Robotokat akar alkalmazni a koreai rendőrség

A dél-koreai rendőrség mintha a legrosszabbra készülne: legújabb terveik szerint 30 éven belül robot járőrkutyákat és testet erősítő erőpáncélokat vetnének be.

A tervek a Yonhap hírügynökség birtokába jutott fejlesztési terv részét képezik. A projekt a robotika, a mesterséges intelligencia és a fejlett mobilitási technológiák rendőrségi alkalmazásáról, valamint a műveleteknek a metaverzumra való kiterjesztéséről szól.

A hír szerint a dél-koreai rendőrség 2050-ig önvezető robotok, automatizált autók és testmozgást segítő exoskeleton ruhák, erőpáncélok bevetését tervezi.

A Police Future Vision 2050 (A rendőrség jövőképe 2050-ig) címet viselő tervezet célja, hogy a bűnüldöző szervezet a technológiai fejlődéssel együtt alkalmazkodjon a gyorsan változó biztonsági környezethez. Kívánatosnak tartják, hogy a rendőrség a nagymértékben elmozduljon a munkaerőre és az emberi kapcsolatokra támaszkodó rendőri erőktől a mesterséges intelligencián és a fejlett technikán alapuló megközelítés felé.

A „Vasember rendőrség” projekt keretében olyan viselhető ruhákat fejlesztenek ki, amelyek növelik a rendőrök fizikai erejét. Az ehhez szükséges technológiát 2027-re tervezik kifejleszteni.

A jelentés szerint 

már nem a kutyák lesznek a rendőrök egyedüli négylábú barátai, mivel autonóm négylábú robotokat akarnak beszerezni a veszélyes területeken való járőrözéshez.

Szintén 2027-re tervezik az autonóm járőrkocsik és a repülő járőrjárművek szolgálatba állítását.

Hosszú távon azt képzelik el, hogy a rendőrök távolról dolgozzanak, és maguk helyett automatizált járőrkocsikat és eszközöket küldjenek a terepre, amelyek képesek keresni, rögzíteni és adatokat küldeni.

Egy „meta iroda” létrehozását is tervezik a metaverzum platformokon elkövetett kiberbűncselekményekkel szembeni fellépés érdekében. Az alternatív valóságban az „AI Metapolice” avatarok segítségével fog járőrözni.

Borítóképünk illusztráció: exoskeleton váz tervezése (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!