Friss hírek

2009.11.02. 15:39

Látogatási tilalom a romániai kórházakban az újinfluenza miatt

<p>Látogatási tilalmat vezetnek be a romániai kórházakba az újinfluenza-fertõzések számának robbanásszerû növekedése miatt. A román egészségügyi minisztérium rendelete hétfõn már érvénybe is lép - jelentette be hétfõn Adrian Streinu-Cercel államtitkár.</p>

Romániában november 26-27-én kezdõdik az újinfluenza elleni oltáskampány. Elsõként a diákokat és az orvosokat oltják be. Õket a határrendészet alkalmazottjai követik, elsõként az ukrajnai határon szolgálatot teljesítõ határõrök lesznek beoltva. Az egészségügyi tárca elvetette az egymillió adagnyi oltóanyag külföldrõl való beszerzésének ötletét, mivel azt csak jövõ év elsõ felére tudták volna leszállítani, helyette a bukaresti Ion Cantacuzino járványtani intézet kifejlesztette oltást használják majd.

Szomszédunkban már 555 fertõzéses esetet tartanak nyilván, csak az utóbbi héten 176 fertõzést jeleztek. Hétfõn két bukaresti iskola bezárásával ötre emelkedett azon oktatási intézmények száma, ahol a fertõzés miatt szünetel a tanítás. Ideiglenesen más oktatási intézmények néhány osztályában is felfüggesztették az oktatást.

Az államtitkár egyébként azt nyilatkozta hétfõn, hogy a következõ öt-hat hétben felgyorsulhat a járvány terjedése. Azt is elmondta, a pesszimista forgatókönyv szerint Romániában legalább húszezren halhatnak meg az újinfluenza miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!