Demonstrációt szervez a cigány önkormányzat Miskolcon

Akt.:
Miskolc, 2014. június 19., csütörtök (MTI) – Demonstrációra készülnek Miskolcon a romák, mert szerintük a városi közgyűlés májusi ülésén elfogadott, az úgynevezett nyomortelepek felszámolásáról szóló határozat diszkriminatív, hátrányosan érinti a telepeken élőket – közölte Váradi Gábor, a Miskolci Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke sajtótájékoztatón csütörtökön.

Váradi Gábor elmondta: június 25-én délután a demonstráció résztvevői a miskolci városháza elé vonulnak.

A kisebbségi vezető azt is közölte: nyílt levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak, kérve a miniszterelnököt, hogy segítsen megoldani az “egyre kritikusabb válsághelyzetet”.
Szerintük Borsodban romának lenni évek óta egyre nagyobb megpróbáltatást jelent, “nem elég a szegénység, de a szélsőjobb politikai szervezetei egyre fenyegetőbben lépnek föl velünk, cigányokkal szemben”.

Mint mondta, tájékoztatták a miniszterelnököt arról, hogy a miskolci önkormányzat által alkotott rendelet, amely névleg a “nyomortelepek” felszámolását célozza, újabb szintre emelte az előítéletességet.

A levélben írtak szerint a “rendelet szövege persze kerüli a cigányság kollektív megbélyegzését, de a helyi politikusok nyilatkozatai úgy értelmezik a helyzetet és a városvezetés törekvéseit, hogy abban egyértelműen potenciális veszélyként, közbiztonsági kockázatként jelenik meg a cigányság”.

A rendelet minden kiköltöző családnak milliós nagyságrendű támogatást helyez kilátásba, de szigorúan csak a városon kívüli ingatlanvásárláshoz, ezzel mintegy arra ösztönözve az itt lakókat, hogy ezért az egy-két millió forintért adják fel mindazt, amit a nagyvárosban való lakás jelent: például a színvonalasabb oktatást, a több munkalehetőséget, az itt kialakult kapcsolataikat – áll a miniszterelnöknek címzett nyílt levélben.

A cigány kisebbségi önkormányzat szerint ez a rendelet “önmagában is embertelen, hiszen a legfontosabb erőforrásaitól fosztja meg azokat, akik amúgy is a leginkább támogatásra szorulnak”.

A romák úgy vélik, hogy “igazi veszélyt” az jelent, amit a rendelet kiváltott: borsodi települések sorra jelentették be, hogy nem engedik letelepedni a Miskolcról kiköltözőket.
A folyamatok irányítása láthatólag kicsúszott a város vezetőinek kezéből, egyre inkább a szélsőjobb diktál, a miskolci városvezetés által képviselt politika pedig egyre kevésbé különböztethető meg a szélsőjobb rasszista, gyűlöletre építő politikájától – fogalmaz a miniszterelnökhöz címzett nyílt levél.

Váradi Gábor szerint “egyre inkább célponttá váltak a magyar cigányok”.

Az Orbán Viktornak írt levélben az is olvasható: “a gyűlöletversenyt a Fidesz sem tudja megnyerni, de városunk irányítói ezt egyelőre nem látják, számunkra úgy tűnik, hogy ezt az egyre veszélyesebb folyamatot csak az Ön személyes beavatkozása képes megfékezni”.

“Arra kérjük, vesse latba befolyását, és érje el a miskolci vezetésnél, hogy a problémákat ne ellenünkben, hanem velünk együtt oldja meg, kérjük, jöjjön el személyesen a városba, vagy küldje ide személyes megbízottját, aki minden érintett fél segítségére tudna lenni a problémák békés rendezésében” – fogalmaz a nyílt levélben a cigány önkormányzat.

A miskolci közgyűlés májusban a Fidesz-KDNP-frakció javaslatáról többségi szavazással úgy döntött, hogy “felgyorsítja a miskolci nyomortelepek felszámolását”, szándékaik szerint megszüntetnék ezeket a telepeket. Az előterjesztés szerint mindazoknak, akik elhagynák az ottani lakásokat, és más településeken vásárolnának magasabb komfortfokozatú lakásokat, 1,5-2 millió forint támogatást adnának, azzal a feltétellel, hogy az ingatlanokat öt évig nem adhatják el.

A Fidesz-KDNP-frakció a miskolciak felhatalmazását kérve a héten aláírásgyűjtést indított. Tájékoztatásuk szerint az íveket már több ezren írták alá.

Ugyancsak aláírásgyűjtésbe kezdett a Jobbik helyi frakciója is, szerintük ugyanis nem szabad fizetni azoknak, akik tönkretették önkormányzati lakásukat. A törvény erejével kell távozásra bírni a renitenseket, a nyomortelepeket pedig ingyen ki lehetne üríteni, és ez a jogszabályok alapján a városnak kötelessége is lenne.

Az MSZP városi szervezete szerint “undorító hecckampányt” folytat a Fidesz és a Jobbik, “hazug aláírás-gyűjtési akciókkal, megfélemlítő vonulgatásokkal azt a látszatot igyekeznek kelteni”, hogy az ilyen telepeken élők egytől egyig csalók és bűnözők.

– MTI –