olaszliszkai lincselés

2019.11.27. 13:00

Hazaengedte volna a jó magaviselete miatt a bíró a liszkai lincselőt

A harmadrendű vádlott feltételes szabadságra bocsátásáról határoztak.

Szögi Lajos emlékhelye Olaszliszkán, egy korábbi megemlékezésen

Forrás: ÉM-archívum

A Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája döntött az olaszliszkai emberölési ügy 15 év fegyházbüntetésre ítélt harmadrendű vádlottjának feltételes szabadságra bocsátásáról, fellebbezés miatt a végzés nem végleges – tájékoztatott a bíróság szóvivője kedden.

Leérettségizett

Juhászné Prágai Erika közölte, az elítélt a Szegedi Fegyház és Börtönben tölti szabadságvesztését, amelyből tizenöt évet követően, 2021. október 24-én szabadulhatna. A büntetés-végrehajtási bíró a keddi meghallgatáson megállapította, hogy az elítélt kifogástalan magatartást tanúsított a büntetés végrehajtása során, különböző címen hatvan jutalmat érdemelt ki, fegyelmi fenyítése nincs, munkáltatása a büntetés kezdete óta folyamatos. A fogva tartás alatt leérettségizett, több szakmát is szerzett, valamint önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett. Az elítélt kifejezte a megbánását, a számára – az elhelyezési körülmények miatt – megítélt kártalanítás összegét felajánlotta a sértett családjának.

Jutalomból több alkalommal volt intézetelhagyáson, csoportos és egyéni kimaradáson is. Szabadulását követően lakhatása és munkáltatása biztosított.

Nem vált véglegessé

A bíróság végzésével szemben az ügyész fellebbezést jelentett be az elítélt feltételes szabadságra bocsátásának mellőzése érdekében, így a végzés nem vált véglegessé. A Debreceni Ítélőtábla 2009. november 13-án hozott jogerős ítéletet az olaszliszkai emberölés ügyében. Három vádlottat a bíróság életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtott. Az ügy elsőrendű vádlottja 17 év fegyházbüntetést kapott, ő július 15-én hagyhatta el a börtönt, miután a bíróság esetében is a feltételes szabadságra bocsátásáról döntött.

Ez történt Olaszliszkán

Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán, miután a feltételezések szerint – amit azóta az eljárás megcáfolt – elsodort egy kislányt, aki árokba esett, de nem sérült meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában