Friss hírek

2009.03.11. 17:18

Simor: mindenki alábecsülte az árfolyamkockázatot

<p>A rendkívül nagyarányú devizahitel-állomány egyik oka, hogy a hitelfelvevők és a szakemberek egyaránt alábecsülték a forint árfolyamkockázatát, az MNB csak visszafogottan figyelmeztethetett - mondta Simor András jegybankelnök egy gazdaságpolitikai konferencián szerdán. Egyetlen szóval sem reagált egyik korábbi elődje, Surányi György éles kritikájára.</p>

A korábbi években a hitelfelvevők és a szakemberek egyaránt alábecsülték a forint árfolyamkockázatát, a Magyar Nemzeti Bank csak visszafogottan figyelmeztethetett, mert ha hangosan teszi, azzal aláásta volna a forint iránti bizalmat - mondta Simor András, az MNB elnöke a magyar gazdaság esélyeivel foglalkozó konferencián. Arra a kérdésre viszont nem válaszolt, hogy mennyi esélye van a devizahitelek forintosításának, amit Orbán Viktor sürget, és már Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is szóba hozott.

Simor egyértelműen cáfolta azt a széles körben elterjedt nézetet, hogy a magyarországi bankok külföldi tulajdonosai pénzt vonnának ki tőlük. Egyetlen fillér sem távozott, sőt, már 7 bank vállalta, hogy nem csökkentik a vállalatoknak folyósított hitelállományt - mondta Simor. A hitelezésben ezzel együtt komoly problémák vannak, ennek azonban nem pénzhiány az oka. Részben az MNB-nek is köszönhető, hogy nincs pénzhiány, amely különböző megoldásokkal a piac segítségére sietett. A magyar pénzintézeteknél azonban sokkal kevesebb volt az elhelyezett betét, mint a folyósított kölcsönök mennyisége, amit a pénzügyi válság miatt megnövekedett kockázatok láttán most megpróbálnak visszavenni - mondta a jegybankelnök. Szavaiból egyébként kiderült, hogy az MNB hozzálátott a forint árfolyamának erősítése érdekében a forint vásárlásához.

A jelenlegi helyzetben már nem a minél alacsonyabb infláció elérése a cél, hanem a pénzügyi stabilitás megteremtése - mondta Simor András. Az MNB elnöke nem reagált Surányi György, korábbi elődje néhány órával korábban tett kritikájára. A most bankvezető Surányi szerint többször hibásan reagált az MNB a válságra, ami közrejátszott a forint nagyarányú gyengülésében. Simor mindössze annyit mondott, hogy bár nyilván voltak tévedéseik, de a tendenciákat nézve nincs miért szégyenkezniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!