Csipkeverésben is jó a miskolci autizmussal élő lány

Akt.:
Novák Judit munka közben
Novák Judit munka közben
Miskolc – Novák Judit, 24 éves autizmussal élő lány 2007-től lakója a Szimbiózis Alapítvány által Miskolcon működtetett, Forgács utcai Habilitációs Központ lakóotthonának.

Az alapítvány ajándéktárgy-készítő műhelyében dolgozik, textíliákkal foglalkozik: varr, hímez, gobelinezik. Méghozzá oly ügyesen és szívesen, hogy Végh Enikő foglalkoztatássegítőben felmerült, hogy érdemes volna kipróbálni, miként viszonyul Judit a csipkeveréshez.

Csakhogy Judit nem szívesen fogta meg a Magyarországon elterjedt, csipkeverésnél alkalmazott hengeres módszernél használt verőpálcákat. Ekkor jutott Enikő eszébe, hogy talán a Hollandiában használatos lapos, négyzet alakú párnákat, azaz verőkéket szívesebben kézbe venné Judit.

Így is volt, s pár hónapja elkezdte láthatóan szívesen tanulni a vert csipke készítését. Egyre ügyesebben veszi az akadályokat. Munkája gyors és pontos, alkotásai tükrözik türelmét és kitartását.

Megtekinthető

Az első műve adventi hangulatot idéz, egy szép angyalt mintáz. Ez a XII. Virágzó Népművészet című kiállításon december 22-ig tekinthető meg a Diósgyőri Alkotóházban, Miskolcon a Nagy Lajos király út 18. szám alatt. S már készül a következő mű is, amely egy karácsonyfa lesz!

ÉM-SzK