Helyi közélet

2012.11.06. 18:45

Telekadó: visszavonva

Miskolc - Miskolc bevezette volna a telekadót, de inkább mégsem...

Miskolc - Miskolc bevezette volna a telekadót, de inkább mégsem...A novemberi közgyűlési ülés napirendjei közt szerepelt az az előterjesztés, amely a helyi adók rendeletének módosításáról szól. Egészen pontosan arról, hogy a város egy új adónemet vezetne be, a telekadót. Az ellenzék még az ülés előtt élesen bírálta a javaslatot, többek között azzal érvelve, a miskolciak már nem bírnak ennyi terhet elviselni.

A javaslat azonban még a közgyűlési ülés előtt elvesztette aktualitását. A városházáról ugyanis közlemény érkezett kedden: „Dr. Kriza Ákos polgármester kérésére a város jegyzője visszavonja a helyi adórendeletek felülvizsgálatára és módosítására, valamint helyi telekadó bevezetéséről szóló rendelettervezetét, mert a város lakosságának adóterhei nem növelhetők.

De lássuk az előzményeket, amikor még úgy volt, lesz Miskolcon telekadó. A javaslat a következőkkel indokolta ennek szükségességét: „A 2013. január 1-jétől beszedett gépjárműadó 60 százaléka ugyanis a központi költségvetést illeti majd, amely összességében 600 millió forint forrás-kiesést jelent városunk számára. A várható forráscsökkenés részbeni pótlására - szükségszerűen - új adónem bevezetésére tesz javaslatot az előterjesztés. A behatárolt jogi környezetben adópolitikánk eredményeként a magánszemélyeket terhelő kommunális adó bevezetésének lehetősége elvetésre került, amelynek eredményeként a telekadó lehetősége maradt alternatívaként.

Az átlag lakosság - a lakóingatlan - nem adózna” - mondta Dobos Tímea, városházi szóvivő portálunknak hétfőn, amikor még úgy tűnt, tárgyalja a testület a javaslatot. És akkor mondta azt is: távoli becsléseik vannak arról, mennyi plusz bevételt jelentene a telekadó bevezetése, de az első évben körülbelül 100 millió forintot.

Most, hogy mégsem vezeti be Miskolc a telekadót, miből pótolják majd a kiesett bevételeket, esetleg más területen számíthatnak a miskolciak emelésre? - ezt már kedden, a közlemény kiadása után kérdeztük. „A díjemelésekről a közgyűlés dönt. Ilyen előterjesztés azonban nem készült, vagyis nem várható díjemelés máshol” - válaszolta Dobos Tímea.

Ahol már van

Pécsett, Veszprémben, Érden, Hódmezővásárhelyen, Egerben egyébként már létezik telekadó.

Azt is megkérdeztük, hogy a helyi adókból mennyi kintlévősége van Miskolcnak? „A kintlevőségek változásának mérése az év végén mérhető, az előző évhez képest. Egyébként a nagyságrend néhány száz millió forint, amelyek beszedése még folyamatban van, általában elhúzódó folyamat, és nagyon sok az eltűnt, vagy felszámolt cég is” – válaszolta Dobos Tímea.

Az adóslista nyilvánossá tétele javítja-e az adózási kedvet? „Az adóslista kisebb részeredményeket jelent, a hátralékok hatékony beszedése még mindig szigorú végrehajtási intézkedések eredményének tekinthető” - tudtuk meg.

Újabb forrás

Sátoraljaújhelyen is érdeklődtünk, hogy ott tervezik-e a telekadó bevezetését, próbálják-e így pótolni a januártól kieső bevételeket. Mint megtudtuk: egyelőre nem foglalkoznak ezzel a témával, a jövő évi költségvetésük még csak most készül.

Természetesen önkormányzatunk is tisztában van azzal, hogy a telekadó egy újabb forrás lenne, hogy növeljük bevételünket, azonban ennek a bevezetése fel sem merült bennünk” – ezt már Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere mondta. „Olyannyira nem, hogy fel sem vettük a testületi ülés napirendjére. Ennek az az oka, hogy mindenki tisztában van azzal, hogy miénk egy sanyarú gazdasági helyzetben lévő környék, és eszünkbe sem jut, hogy újabb adókkal terheljük az itt élőket. Sőt, helyi szinten az itt működő vállalkozásokat sem fogjuk sújtani az építményadó bevezetésével sem” – fogalmazott.

Visszavonás után

A telekadó bevezetéséről és az építményadó megemeléséről szóló előterjesztés visszavonatásával Miskolc vezetése azt akarja elhitetni a városlakókkal, hogy nekik semmi közük nem volt az újabb sarc kivetésére, a már meglévő adó emelésére tett javaslathoz” – ezt a javaslat visszavonásának hírére írta közleményében dr. Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke. Azt is: „...rettegve várjuk, hogy a városvezetés milyen új sarc bevezetését fundálja majd ki a jövő évi költségvetési forráscsökkenés kompenzálására.

A Jobbik pedig saját sikerként értékelte, hogy a polgármester visszavonta a javaslatot. „Örülünk annak, hogy a Jobbik nyomására Miskolc polgármestere visszavonta az újabb ingatlanadó bevezetésére irányuló fideszes javaslatot” – hangzott el a Jobbik keddi sajtótájékoztatóján, amelyet Jakab Péter és Pakusza Zoltán önkormányzati képviselők tartottak.

Úgy vélik azonban, a Fidesz most még visszatáncolt a megszorítástól, a Jobbik által szorgalmazott forrásteremtő városgazdálkodás híján azonban csak idő kérdése, mikor vezet be újabb sarcokat a városvezetés.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában