Helyi gazdaság

2011.11.15. 13:06

Orosz lap: Legjobban a volt szocialista országokat sújtja a gazdasági világválság

Moszkva, 2011. november 15., kedd (MTI) - Legjobban a volt szocialista országokat sújtja a gazdasági világválság - állapítja meg a Vedomosztyi című orosz napilap keddi számában megjelent cikk az EBRD jelentését kommentálva.

Moszkva, 2011. november 15., kedd (MTI) - Legjobban a volt szocialista országokat sújtja a gazdasági világválság - állapítja meg a Vedomosztyi című orosz napilap keddi számában megjelent cikk az EBRD jelentését kommentálva.

 

A Jóllakottság, éhség és demokrácia című cikkben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank friss jelentését elemzi a lap, kiemelve azt a megállapítását, miszerint minél jobban sújtja az adott ország állampolgárait a válság, annál negatívabb a viszonyuk a demokratikus értékekhez.

A volt szocialista országok az utóbbi három évben a legmélyebb visszaesést voltak kénytelenek átélni a kilencvenes évek eleje, az úgynevezett átmeneti időszak nagy recessziója óta, amely a szocializmus bukását követte."Még el sem tudtak telni a demokrácia és a piacgazdaság gyümölcseivel, a szabad piac működésének legkellemetlenebb következményeit élik meg" - írja a Vedomosztyi, amely felteszi a kérdést: "A volt szocialista országok gazdasági problémái a piaci reformok katalizátoraivá válnak-e, vagy ellenkezőleg, eltávolítja-e őket a piaci modelltől?"

A Vedomosztyi kommentátora úgy véli, hogy a piaci reformok és a demokrácia elutasítása irányába vivő megoldásokra sajnálatos módon számos érvelés létezik. Az érintett országok többségének válságellenes programja az állam gazdasági szerepének erősítéséhez és azon társadalmi erők pozíciójának visszaállításához vezettek, amelyek a szigorúbb szabályozást követelik.

Az orosz lap utal arra is, hogy az EBRD jelentése szerint még nem észlelhetőek a jelei a reformok radikális elutasításának, de a demokrácia és a szabadpiac lakossági támogatottsága erőteljesen csökkent azokban az országokban, amelyekben a gazdaság átmeneti szakaszban van.

A Vedomosztyi szerint furcsa, hogy a Független Államok Közössége (amely a volt szovjetköztársaságok többségét tömöríti) tagállamaiban és így Oroszországban is nem hogy csökkent, hanem még nőtt is a demokrácia híveinek száma. A Vedomosztyi megállapítja, hogy eszerint "az orosz lakosság csak üres gyomorral válik tudatossá". "Jó lenne tudni - teszi fel a kérdést a lap kommentátora -, hogy meddig kellene romlania a gazdaság állapotának, hogy komoly igény legyen Oroszországban a politikai változásokra?"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!