Friss hírek

2008.09.08. 16:54

Alagúttal vagy anélkül?

<p>Az M6-os épülő autópálya Bátaszéki szakaszánál négy alagutat épít a kivitelező. Sokan nem értik miért, hiszen a terület szinte teljesen sík. Az építési tervet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. adta ki, több változat közül választhattak. Volt olyan is, amelyikben nem szerepeltek az alagutak. Az építési engedélyt azonban az a terv kapta meg, amelyben alagutakat is benne voltak.</p>

A talaj löszös, tehát laza, ezért könnyen átázik és beomlik. És már kétszer be is omlott. Az alagutaknál jelenleg áll a munka. Egyes szakértők szerint az átjárókra nem is lett volna szükség. Körülbelül 500 méterrel délre kellett volna eltolni a meglévő nyomvonalat, és akkor nem kellett volna alagutakat építeni. Pósta Zoltán a közlekedési tárca volt főosztályvezetője hónapokkal ezelőtt azért távozott a tárcától, mert már az építkezés előtt úgy vélte óriási pazarlás az alagutak építése, azok ugyanis feleslegesek. Egy terv el is készült, abban nem szerepeltek alagutak.

Azt állítja a tervező cég, hogy ez 40 és 50 milliárd forinttal kevesebbe került volna, ha nem épült volna alagút - mondta el a Független Hírügynökségnek Pósta Zoltán.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-t szerint csak az alagutakkal együtt lehet megépíteni az M6-os autópályát. "A magyarázat az, hogy itt nyomvonalra szinte merőlegesen fekvő dombsorok között mély völgyek helyezkednek el, az autópálya által megkívánt jellemzőkkel ezt a terepet követni nem lehetett. Igazából ezért volt szükség az alagutas megoldás elfogadására" - mondta el a Független Hírügynökségnek Fazakas Orsolya kommunikációs vezető.

Az A jelű alagút beomlása miatt egy német-magyar szakértői csoport vizsgálata meg az összes alagutat és a környezetet. Információink szerint a szakértői véleményeket hétfőn kapta meg a pécsi bányakapitányság, ők kedden egyeztetnek a Nemzeti Közlekedési Hatósággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!