Friss hírek

2009.08.04. 13:01

Kártérítést kérünk Ausztriától a Lajta töltésén átfolyó víz miatt

<p>Magyarország több mint 50 millió forint kártérítést kér Ausztriától, amiért július elején a Lajta töltésén az osztrák oldalon napokig akadálytalanul átbukó vizet a magyar vízügyi szakembereknek kellett megállítani. Mivel az osztrákok nem bírtak az árral, Hegyeshalom térségében több száz hektár terület került víz alá. A magyar - osztrák vízügyi bizottság szerdai, gyõri, rendkívüli ülésén Ausztria csak a károkozást ismerte el, hogy mikor és mennyit fizetnek arról egyelõre nem nyilatkoztak.</p>

Július elején soha nem látott árhullám vonult végig a Lajtán. Azért hogy a településeket megvédjék, Ausztriában gátat robbantottak. Nickelsdorf térségében azonban így is átfolyt a víz a töltésen.

A töltésen átbukó víz Hegyeshalom térségében 180 hektár búza és kukorica földet öntött el. Az Ausztriából átzúduló vizet ami Mosonmagyaróvárt is veszélyeztette, végül az osztrákok helyett a magyar vízügyesek állították meg és vezették egy szükségtározóba. A kormány ezért vár most kártérítést.

" Összességében két tételbõl több mint 50 millió forint a benyújtott kárigényünk és abban bízom, hogy rövidesen, hónapokon belül megnyugtató választ tudunk adni azoknak akik kárt szenvedtek " - mondta a Független Hírügynökségnek Kóthay László kormánymegbízott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!