Bulvár, celeb

2012.05.19. 14:50

Cannes-i filmfesztivál: Hűvös szelek fújnak

Cannes - A hétvégével együtt a hideg eső és kellemetlen szél is beköszöntött a Croisette-re. Ez persze nem tántorította el a péntek este partira igyekvő tömeget, így este tíz után szinte lépni sem lehetett a fesztiválpalota körül.

Cannes - A hétvégével együtt a hideg eső és kellemetlen szél is beköszöntött a Croisette-re. Ez persze nem tántorította el a péntek este partira igyekvő tömeget, így este tíz után szinte lépni sem lehetett a fesztiválpalota körül. Mads Mikkelsen (James Bond legkegyetlenebb ellenfele a Casino Royale-ból) egy kisebb baráti társasággal együtt a palotával szemközti bárból szemlélte a forgatagot. Tegnap még megtehette, hogy csak csendes szemlélője volt az eseményeknek, hamarosan viszont ő fog a vörös szőnyegen lépkedni, Thomas Vinterberg Jagten (The Hunt/A vadászat) című filmjének bemutatója kapcsán, melyben ő alakítja a főszerepet. A fesztivál tavalyi háziasszonya Mélanie Laurent (Becstelen brigantik) is csendesen vacsorázott egy étterem teraszáról figyelve a partikra igyekvő estélyibe és szmokingba bujtatott sokaságot.

A filmekre sem lehet panasz, bár Ulrich Seidl versenyfilmje a Paradise: Liebe (Paradise: Love/Paradicsom: Szerelem) minden, csak nem könnyed hétvégi kikapcsolódás, ahogy a 2007-ben a 4 hónap, 3 hét 2 napért Arany Pálmát kapott román rendező Cristian Mungiu legújabb filmje sem a Dupã Dealuri (Beyond the Hills/A dombok mögött). Mungiu ismét fojtogató légkörű filmet készített a szegénységről, visszamaradottságról, az elégtelen orvosi ellátásról, de leginkább arról, hogy milyen sors is vár a román árvaházakban felnőtt gyerekekre, akiket a nevelőszülők is csak kizsákmányolnak és, akik vagy külföldön, vagy egy mindentől elzárt ortodox zárdaközösségben remélhetnek menedéket, ahol viszont nincs helye másságnak és szigorú rend és vallási fanatizmus uralkodik. John Hillcoat ausztrál rendező ismét a zenészből forgatókönyvíróvá avanzsált Nick Cave-el dolgozott együtt. Nekem ugyan előző közös munkájuk, Az ajánlat közelebb áll a szívemhez, azért a Lawless (Törvényen kívüli) is figyelemreméltó alkotás és jól illik az erős mezőnybe, még ha a brutalitása és valószínűtlen happiendingje némileg meg is osztotta a közönséget. Persze, hogyan is várhatott bárki is rózsaszín lányregényt a szesztilalom idején dúló gengszterháborúkról, illegális szeszfőzdékről és a csempészek nyomában lihegő zsarukról?! Guy Pearce alakítása külön is említést érdemel a piperkőc és kegyetlen rendőrfőnök szerepében, akinek partnerei Shia LaBeouf (Transformers), Tom Hardy (Kémes hármas) és Gary Oldman (Suszter, szabó, baka, kém) valamint Hollywood jelenleg legfoglalkoztatottabb színésznője Jessica Chastain voltak. Chastain több filmben is szerepel az idei mezőnyben Tom Hardy pedig a nemsokára A sötét lovag: Felemelkedésben lesz látható a felismerhetetlenségig maszkírozott eltorzult testű és lelkű Bane szerepében. Cannes-ban egyelőre az arcát borító szakáll és bajusz teszi szinte felismerhetetlenné az angol színészt, csakúgy, mint amerikai kollégáját LaBeouf-ot is, aki szintén szőrt növesztett az arcára a bemutató alkalmából.

- Váró Kata Anna-

Cannes, 2012. május 19.


Cannes - Mattero Garrone versenyfilmje a Reality (Valóság) Nápolyban játszódik, de akár rólunk magyarokról is szólhatna.

Cannes - Beindult a nagyüzem a Cannes-i fesztiválon. Peregnek a filmek, élénk az érdeklődés a filmvásáron, hemzseg a tömeg a Croisetten, a vetítőtermekben pedig maximumra kapcsolt légkondicionálók hűtik talán túlságosan is a hangulatot, holott kint sincs az a rekkenő hőség.

Cannes - Francios Hollande köztársasági elnök kedd reggeli beiktatása után egy nappal már Cannes-on a világ és a világsajtó szeme.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!