Bükkábrány hírei

2017.05.29. 08:34

Színes programok voltak az Ősfa Fesztiválon

Bükkábrány - Csík zenekar, bányalátogatás, díjátadások, vásári mulatság a fesztiválon.

Bükkábrány - Csík zenekar, bányalátogatás, díjátadások, vásári mulatság a fesztiválon.

Hetedik alkalommal rendezték meg szombaton az Ősfa Fesztivált Bükkábrányban. Délután kilencszáz adag gulyással vendégelték meg az ábrányiakat, majd kezdetüket vették a programok a Bányász Emlékház udvarán, valamint a focipálya melletti területen. A vásári forgatag már délelőtt megkezdődött, a délután folyamán pedig lehetőség nyílt meglátogatni a bükkábrányi bányát is. Itt például elmesélték azt is, hogy a meglelt ősfák közt kevesebb volt a mocsári ciprus, inkább mocsári mamutfenyők voltak azok.

Sok környékbeli faluból, városból is jönnek szórakozni a családok. Szalai Szabolcs

Elismerések

A színpadon átadták a Lencsevégen Bükkábrány fotópályázat díjait (Farkas-Pajó Katalin lett az első, Birinyi Gábor a második, Vályi Boldizsár a harmadik). Miniszteri elismerő oklevelet vehettek át Tállai Andrástól, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettesétől a Bükkábrányi Napsugár Óvoda és Bölcsőde munkatársai.

Gyarapodott a település is

A megnyitón Szalai Szabolcs polgármester kiemelte, hét év alatt kinőtte magát a rendezvény és már sok környékbeli faluból, városból is jönnek szórakozni a családok. Megemlítette, a község is gyarapodott, 7 év alatt 1,7 milliárd forintnyi pályázatot nyertek. A bányában talált ősfák pedig világhírnevet szereztek a településnek.

Tállai András kiemelte, a fákat tíz éve találták meg, sajnos a leletekből nem lehet semmit megtekinteni Bükkábrányban, de szeretnék elérni, hogy egy példány itt is látható legyen majd. Megemlítette, a bánya 1984 óta határozza meg a falu életét, bízik abban, hogy a működtető társaság új tulajdonosai ugyanolyan jók lesznek, mint a jelenlegiek. A térség parlamenti képviselője később beszámolt arról is, hogy a falu 91 millió forintot nyert egy új Bányász Emlékház megépítésére, ehhez 30 millió forintot tesz majd hozzá az önkormányzat.

A megnyitó után az ovisoké, majd a Nefelejcs Néptánc­csoporté lett a színpad, őket a helyi népdalkör és Soltész Rezső követte. Az esti koncertek előtt bemutatót tartott a „halálgömbben” Gombos Attila motoros kaszkadőr.

Fellépett az Ősfa Fesztiválon Peat Jr. & Fernando ft. Sheela, az Ocho Macho, illetve a Csík zenekar. A fesztivált tűzijáték és retro disco zárta.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!