Bükkábrány hírei

2016.12.17. 19:30

Jövőre megépülhet a naperőmű Bükkábrányban

Bükkábrány - A Mátrai Erőmű Zrt. nagyobb beruházásokat tervez, miközben a német tulajdonosok eladnák részvényeiket.

Bükkábrány - A Mátrai Erőmű Zrt. nagyobb beruházásokat tervez, miközben a német tulajdonosok eladnák részvényeiket.

Vevőt keresnek a Mátrai Erőmű Zrt. részvényeire, így a bükkábrányi bányára is a német többségi tulajdonosok. A társaság idén Visontán tartotta Borbála-napi ünnepségét, amelyen Valas­ka József, az igazgatóság elnöke beszélt a cég idei évéről és a jövőről is. Mint kiderült, a bükkábrányi bánya termelése idén új csúcsot hozott, erre az újra megnyíló visontai keleti bánya munkái miatt volt szükség. A cég viszont nyereségességben elmarad az előző évtől és az idei tervektől is. A társaság a következő két évben negyvenmilliárd forint értékű beruházásokat tervez a két bányában és az erőműben, Bükkábrányban is korszerűsítenek, s a bánya területén naperőmű is épül. A cég 25 milliárd forint saját erőből tervez beruházásokat, naperőművek létesítésére 15 milliárd forint bankhitelt vesz föl.

Arra számítunk, hogy január elejéig megkapjuk a szükséges engedélyeket.” Valaska József

Többet termelt

– Két új naperőművet tervezünk, ezek közül az egyiket Bükkábrányban hozzuk létre – mondta lapunknak Valaska József. – Ennek kapacitása 20 megawattos lesz, engedélyezés alatt áll. Arra számítunk, hogy január elejéig megkapjuk a szükséges engedélyeket a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól. Ahogy kitavaszodik, s jó idő lesz, elkezdjük a beruházást. A bánya idén többet termelt, mint valaha, közelíti az ötmillió tonnás szénkihozatalt. Továbbnyitjuk, Észak felé szélesítjük, még nagyobb frontot művelünk. Számítunk minden munkatársunkra, újabb felvételek nem lesznek, hiszen a lekötöttség hullámzó, de az a 2066 fős bázis, amelyből Bükkábrányban 6-700 dolgozik, marad.

Az elnök elmondta, a társaság német többségi tulajdonosai, az RWE és az EnBW idén ősszel úgy döntött, eladja részvényeit, s tendert ír ki. A vevő akár a magyar állam, vagy valamelyik állami cég is lehet.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!