Friss hírek

2008.12.22. 17:05

Geremek valószínűleg elaludt a volánnál

<p>Az a legvalószínűbb, hogy Bronisław Geremek elaludt a volánnál, és ez okozta a júliusi végzetes autóbalesetet - közölték a nyomozók hétfőn. A korábbi lengyel külügyminiszter halálos balesetének körülményeit nem vizsgálják tovább.</p>

Az autó, amelyet vezetett, "hirtelen és látszólag ok nélkül" balra fordult egy egyenes úton, normális időjárási körülmények között, "mintha a sofőr elaludt volna a volánnál" - mondta Magdalena Mazur-Prus poznani körzeti ügyész az újságíróknak.

A vizsgálat kizárta a merényletet és harmadik fél felelősségét a július 13-i balesetben, így hétfőn lezárták az ügyet.

A 76 éves politikus a helyszínen életét vesztette. A balesetben további három ember megsérült, két sofőr és egy utas. A szerencsétlenség a Lengyelország nyugati részén lévő Nowy Tomysl közelében történt.

A történész professzor volt a nyolcvanas évek végi lengyelországi békés rendszerváltás egyik fontos szereplője, miután közvetítő szerepet vállalt az ellenzéki Szolidaritás mozgalom és a lengyelországi kommunisták között a kerekasztal-tárgyalásokon.

Bronislaw Geremek 1997 és 2000 között Lengyelország külügyminisztere volt, hazája részéről ő írta alá Varsó NATO-csatlakozását. 2004-ben a Szolidaritás színeiben az Európai Parlament képviselőjévé választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!