Helyi közélet

2010.06.06. 18:14

Árvízhelyzet Felsőzsolcán és környékén vasárnap

<p>Percről-percre frissülő információk a felsőzsolcai árvízhelyzetről.</p>


Vasárnap esti helyzet a vasútvonalon

boon | 2010.06.06 18:00
Észak-Magyarországon a korlátozások mellett már javulások is vannak a vasúti közlekedésben. Még mindig sok helyen vonatpótló buszok közlekedésére kell számítania az utazóközönségnek. A Dunántúlon a Duna vízszintjének emelkedése miatt korlátozásokat továbbra is érvényben maradnak.

Sok bába közt elveszett Zsolca

boon | 2010.06.06 17:57
Felsőzsolca - Felsőzsolcát teljesen elnyelte a több hullámban támadó víz - és a fejetlenség.

Vasárnapi közlekedési információk B.-A.-Z. megyében

boon | 2010.06.06 17:52
Miskolc - Borsod-Abaúj-Zemplén megyei útállapotok 2010. június 6-án. Folyamatosan frissülő cikk, fontos információk az autósoknak!

Folyamatosan érkeznek a kitelepítettek

boon | 2010.06.06 16:59
Az éjszakai árvíz nyomán Felsőzsolcáról kitelepítettek érkeztek többek között a Vörösmarty általános iskolába.

Árvízhelyzet Felsőzsolcán és környékén vasárnap

boon | 2010.06.06 16:55
Percről-percre frissülő információk a felsőzsolcai árvízhelyzetről.

"Kutyanagy" árvízkatasztrófa Felsőzsolcán! | GoPro videó!

boon | 2010.06.06 16:47
Felsőzsolca - 2010. júniusa "kutyául" bevonul a magyar nép emlékezetébe. Felsőzsolca szomorú képei a folyamatosan emelkedő áradásban.

12:55 Alsózsolca Kossuth u. Sajó felőli oldalán erősítik meg a gátakat, ugyanakkor Sajóládon a bevezető szakaszon is zsákolnak már.


11:55 Nagy Lászlótól , Bőcs polgármesterétől megtudtuk, hogy nem várt irányból, a Belegrádi erdőből érkezett a víz, most egy új gát kiépítésén dolgoznak, hogy a veszélyzetett területen lévő 400 embert védeni tudják. A településen megtiltották a mosást, mert a vízellátást is csak 2 napra tudják garantálni, így most csak ivásra és főzésre szabad használni a vizet.

A város önerejéből védekezik, mert külső segítség gyakorlatilag nemtud bejutni.


11:22 Több lakóval is beszélve kiderült, hogy sokan azért nem akarják elhagyni vízben álló házaikat, mert állításuk szerint tegnap este több kitelepített házban is fosztogattak. Ezt egyelőre a rendőrség nem erősítette meg. Ugyanakkor Felsőzsolcán nincs áram, a lakosok nehezen jutnak friss információkhoz.

Visszaindultunk Felsőzsolca Állomás utca felőli részéhez, útközben jól látszott, hogy emelkedett a vízszint, már baromfi tetemeket is sodor magával víz.


11:30 Sikerült átkelnünk a vizen Felsőzsolca Miskolc felőli részéhez, az ongai körforgalomhoz: ránézve a víz magasságára, ha nem is emelkedett a Sajó, de nem is apadt. Ebben a pillanatban szállt el egy újabb katonai helikopter homokzsákot szállítva a már félig-meddig evakuált város felett, ahol a lakók jó része arra panaszkodik tudósítónknak, hogy kevés az olyan koordinátor, aki megmondaná nekik, hogy mi is a helyzet Felsőzsolcán, és hogy mit tegyenek.
A Nagy Szilvás utca lakóinak elmondása szerint a katasztrófavédelmiseket elirányították, így nem tudják, hogy mit is csináljanak, emelett lehetőségeikhez képest kihelyezik a zsákokat.
A katasztrófavédelem egyik munkatársa arról tájékoztatott, hogy a városnak van olyan része ahol 160 centis a vízmagasság, ezért csak nehézgéppel és kétéltű katonai járművekkel tudnak menteni.
A Szent István utca egyik részén most is egy kisteherautó áll, amelynek valószínűleg vissza kell majd fordulnia a vízmagasság miatt.
Voltak olyan lakók, akik azért keresték a tűzoltókat, mert  több olyan házról is tudnak, amelynek a víz nyomása miatt már recseg a tetőszerkezete.
A rendőrök és a katonák a város mélyebben fekvő részein csónakokkal  járőröznek.


11:15 Terepjáróval kollégáink bejutottak Bőcsre, ahol annak ellenére, hogy a legkisebb esőzés hatására a Hernád minden alkalommal anynira megduzzad, hogy kettévágja a települést, ekkora vízre nem emlékeznek. A Hernád több helyen 60 méter szélességben hömölyög végig a falun, ahol a kerteket a lakosság szintén homokzsákokkal védi. A víz a nagyfeszültségű vezeték oszlopát is kidöntötte, így nincs áram sem. Néhol aggregátorokkal próbálják üzemben tartani a hűtőket.

A víz túlpartján a katasztrófa hiénái merülőhálóval fogják a halakat, ahelyett, hogy homokzsákokat pakolnának.


11:00: Bőcs Sajólád felől megközelíthetetlen, a TSZ telepnél 40 centis víz állja az utazók útját, de amig ideáig eljut az utazó addig is több vízátfolyáson kell átmennie. Ebben az irányban egyelőre csak a terepjárók tudják elhagyni a települést.


10:55: Bejutottunk Felsőzsolcára, térdig érő vízben 400 métert kellett gyalogolni, hogy száraz területere érjünk. Az utat a töltésen keresztül lehetett folytatni, most megint vízben tudunk tovább indulni a Pokol Csárda, illetve a körforgalom felé. Elhagyatott házak, hordók, műanyag székek, gyerekjátékok úsznak végig a Szent István utcán a Sajóban. Gőzerővel zajlik a kitelepítés, a honvédség segítségével. Megpróbálunk feljebb menni és úgy tájékozódni, hogy mi a helyzet a város többi részén.


10:31: Sajóládon is utcákat öntött el a víz, itt is kitartóan próbálják megállítani, homokzsákkokkal védekeznek az áradat ellen, nehogy az Ónod és Alsózsolca közötti utat járhatatlanná tegye a víz. Pillanatnyilag ez az út az egyetlen összekötettés a megye keleti és nyugati része között.
Ennek ellenére Sajópteriben a védekezés vezetői közül munkatársunk senkivel sem találkozott, fejetlenség uralkodik. Se tájékoztatást, de eligazítást nem kaptak a védekezők.
Munkatársunk Csont Csabától úgy tudja, hogy Felsőzsolcánál úabb 10 centiméter vízemelkdést várnak, ami a Sajóládnál és  a Sajópetrinél védekezők életét is megnehezíti.
Nem könnyíti meg a védekezők dolgát az sem , hogy rendőrt sem látni a környéken aki a forgalmat irányítaná, így tulajdonképpen a homokzsákokat cipelő emberek az életükkel játszanak amikor az út másik oldalára próbálják vinni a zsákokat a folyamatos forgalomban.Sajópetriben is nagyszámú ember vesz részt a védekezésben, a helyiek mellett rendőrök töltik és rakják a homokzsákokat. Elsősorban nem az átszivárgó víz, hanem a megelkedett talajvíz okozza a gondot, amit szivattyúkkal emelnek át a folyóba.


9:45 Felsőzsolca Alsózsolca felőli részénél csak a katonai és rendőrségi járműveket engedik tovább, az állomás utcán is rendőrök és határőrök pakolják a homokzsákokat. Nemsokkal ezelőtt egy szállítójárművel Felsőzsolcáról kitelepített embereket hoztak át a város ezen részére, akiket információink szerint Miskolcon helyeznek el ideiglensen. Egyébként a katasztrófatúristák miatt kollégánkat is több helyszínen igazoltatták és megkérték, hogy ne zavarja a mentési munkálatokat.
Megpróbálkoztunk a 37-es út felől az ongai elgázástól megközelíteni Felsőzsolcát, azonban erre is "természetesen" le van zárva a forgalom elől az útszakasz. Ezekben a pillanatokban visszakanyarodunk Alsózsolcára és ameddig a víz engedi gyalogosan igyekszünk az elzárt Felsőzsolcára átjutni.
Az erre közlekedőknek nem árt odafigyelni a folyamatosan mozgó rendvédelmi és mentés konvolyokra, maleyek majd percenként igyekeznek egyik helyszínről a másikra. Aki teheti ne üljön autóba, csak ha nagyon muszály.


9:00: Gőzerővel zajlanak a mentési munkálatok, a Szabadság utca egyik kereszteződésében több tucat rendőr erősíti meg a homokzsákból emelet védvonalakat. Sajópetriből Sajólád felé a Sajó híd még járható, de Ládon is rengetegen vannak talpon és pakolják a homokzsákokat. Ezekben a pillanatokban tudósítónk Alsózsolcáról Felsőzsolca felé autózik. A település alsó, Miskolc felőli részén az ipari park felé terelik a forgalmat, ide is több autónyi rendőrt vezényletek. Megpróbáljuk gyalogosan felmérni, hogy mi a helyzet és mért van lezárva az alsózsolcai vasúti felüljáró Felsőzsolca felé.


Ódor Ferenc az árvízhelyzetről

boon | 2010.06.06 09:26
Ódor Ferenc a Megyei Védelmi Bizottság vezetője portálunknak elmondta, hogy éjszaka 2 és 3 óra között tetőzött a Hernád 502 centiméteren


Kitelepítések Felsőzsolcán is

fuggetlen | 2010.06.06 08:37
Összességében javult az éjjel az országban a bel- és árvízvédelmi helyzet, a Borsod megyei Felsőzsolcára azonban éjjel betört a víz, így onnan 500 embert kellett kitelepíteni.

Víz alatt a sajópetri út

boon | 2010.06.06 08:29
Felsőzsolcát napok óta kizárólag Sajópetrin keresztül lehetett megközelíteni, azonban az éjszaka a településen átvezető út részben víz alá került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában