BOON Sziréna

2018.06.22. 08:49

Öt év börtön a borsodi felbujtónak

Miskolc, Putnok - A rablásban részt sem vevő nő kapta a legsúlyosabb büntetést, de így is a minimális tételt szabta ki rá a bíróság.

Miskolc, Putnok - A rablásban részt sem vevő nő kapta a legsúlyosabb büntetést, de így is a minimális tételt szabta ki rá a bíróság.

A Miskolci Törvényszék, mint másodfokú bíróság helybenhagyta az első fokon eljáró Ózdi Járásbíróság által kiszabott öt év szabadságvesztést, azonban annak fokát fegyházról, börtönre mérsékelte. Ezzel így is a minimális büntetési tételt szabták ki a fiatal nőre, aki négy fiatalkorút biztatott fel arra, hogy Putnokon egy idős nőt kiraboljanak a saját otthonába.

Javítóintézet a fiataloknak

Négyük közül hárman vettek részt a rablásban, egyikük a nővel együtt kint figyelt, felbujtóként és társtettesként így is a nő kapta azonban a leghosszabb elzárást a társaságból. A négy fiatalkorú elfogadta az első fokon kiszabott - hármuk esetében 4 év, a negyediknél 2 év 6 hónapos - javítóintézeti nevelést, egyedül a felnőttkorú nő fellebbezett.

Az elsőfokú ítélet szerint az öt vádlott 2017 januárjában abban állapodott meg, hogy az idős, többféle betegségben is szenvedő sértett házába bemennek, és tőle pénzt szereznek. Hárman egy feszítővassal bementek a házba, míg két társuk az utcán figyelt. A sértettet az ágyban találták, ahol lefogták, pénzt követeltek tőle, és veréssel fenyegették. Az idős nő félelmében 21.000.- forintot átadott a vádlottaknak, akik távoztak a házból. A pénz az I. rendű vádlotthoz került. Később, amikor a vádlottak el akarták osztani egymás között a pénzt, a fiatal már azt állította, hogy csak 1.000.- forintot kapott, azonban a társai nem hitték el, megmotozták, és megtalálták nála a 20.000.- forintos bankjegyet is és a pénzen megosztoztak.

Nagyon megbánta

A dr. Ficsor József vezette bírói tanács előtt a fiatal nő elmondta: nagyon megbánta, amit tett és szeretne új életet kezdeni. Védője kérte vegyék figyelembe, hogy büntetlen előéletű, beismerte a tettét és tényfeltáró vallomást tett, a kár részben megtérült és a nőnek három kiskorú gyermeke van, melyeket most rokonok nevelnek.

Az ítélet indoklásában elhangzott: klasszikus felbujtó szerepe volt a nőnek, miközben társtettesként is részt vett a rablásban. Ennek a büntetési tétele 5-10 év, így a minimumot szabták ki első fokon, amely alá nem mehetett az elzárás ideje, azonban a fegyházat nem látták indokoltnak, így azt börtönre mérsékelték.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!