BOON Sziréna

2017.09.15. 19:51

Börtön és javító az idős felsőzsolcai férfi kirablóinak

Felsőzsolca, Miskolc - Két nap múlva találtak rá az életveszélyesen sérült, megkötözött idős férfira.

Felsőzsolca, Miskolc - Két nap múlva találtak rá az életveszélyesen sérült, megkötözött idős férfira.

Négyen életveszélyesen bántalmazták, megkötözték és magára hagyták a 70 éves férfit. Javítóintézeti nevelés és szabadságvesztés büntetéseket osztott ki első fokon a Miskolci Törvényszék.

Szóváltásba keveredtek

A Miskolci Törvényszék dr. Horváth Mária vezette elsőfokú tanácsa pénteken hirdetett ítéletet annak a négy fiatalnak az ügyében, akikkel szemben „életveszélyt okozó testi sértés és rablás” miatt indult büntetőeljárás.

Az ítéletben megállapítottak szerint az első-, másod- és negyedrendű vádlottak 2015. szeptember 18-án egy felsőzsolcai gyermekotthonból az esti órákban engedély nélkül távoztak, majd találkoztak a társukkal – az ügy harmadrendű vádlottjával – és céltalanul csavarogni indultak.

A későbbi sértett háza előtt hangoskodtak és emiatt szóváltásba keveredtek a hetven éves emberrel. A vitát követően tovább indultak, azonban nem sokkal később megegyeztek abban, hogy bemennek a férfi házába, és elhozzák az ott található értékeket. A kerítésen átmászva jutottak be a portára. Bementek a házba, az alvó időst lelökték az ágyról, és ütni-verni kezdték, miközben felszólították, hogy az értékeit adja át. A megtámadott ember többször elmondta nekik, hogy nincs semmilyen értéke, és kérlelte őket, hogy hagyják békén.

Nem tudott segítséget kérni

Miután a házat átkutatva sem találtak értéktárgyakat, felhagytak a bántalmazással. A harmadrendű vádlott azonban távozásuk előtt a földön fekvő mozgásképtelen férfit a csuklójánál szorosan megkötözte. Két napon keresztül feküdt magatehetetlenül a földön, ismerősei találtak rá. Az idős ember fejét ért ütések és rúgások következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Fotó: Tóth Balázs

A fiatalkorú első rendű gyanúsított életvitelében a cselekmény elkövetése óta pozitív változás állt be, ezért a törvényszék esetében 4 év tartamú javítóintézeti nevelést rendelt el. A másodrendű vádlottat 4 év, a harmadrendűt pedig 5 év szabadságvesztésre ítélte. Utóbbi esetében súlyosító körülmény volt, hogy ő volt az, aki a férfit megkötözte, megakadályozva ezzel, hogy segítséget kérjen.

Figyelemmel arra, hogy a negyedrendű vádlott az elkövetés idején még nem töltötte be a 14. életévét, így vele szemben szabadságvesztést nem, csak javítóintézeti nevelést lehetett alkalmazni, a törvényszék 4 évre javítóintézeti nevelését rendelte el.

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész, az első rendű vádlott és védője tudomásul vette, a többiek és védőik enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!