BOON Sziréna

2017.09.21. 11:37

Biztos, hogy ezt akarod? Kitty, Sunny és Marlenka

Miskolc - A prostitúció és a szexuális kizsákmányolás veszélyeiről szólt a nap.

Miskolc - A prostitúció és a szexuális kizsákmányolás veszélyeiről szólt a nap.

Kitty és Sunny vonaton utazik Nyíregyházáról Budapestre. Az a tervük, hogy továbbmennek Hollandiába. Sunny épp most szökött meg egy gyermekotthonból. Kitty mesél neki Marlenkáról, a cigány lányról, akit jól megszorongatott az ördög, igencsak átvert a táltos paripán érkező szerelmes herceg, és a végén menekülnie kellett a varázsló kertjéből. Ahogy a vonat halad, úgy mosódik el a mese és a valóság határa…

A mese…

Kitty, Sunny és Marlenka történetével szerda délután a Gárdonyi Géza Művelődési Ház színpadán találkozhattak megyénkbeli lakásotthonokban, nevelőotthonokban élő fiatalok és nevelőik. A Kiállok érted című – a Bohocók a Láthatáron Színtársulat által előadott – darab mesés-valóságos történet a szegénységről, a kiszolgáltatottságról, a szeretethiányról és a sors­szerűségről beszélt és – talán – adott némi reményt.

…és a valóság

A „hús-vér valóság” persze sokszor ennél sokkal sötétebb. A Miskolci Járásbíróság a közelmúltban „dugta rács mögé” ideiglenesen azt a novajidrányi párt, akik tavaly tavasztól kezdve kiskorú – többségében gyermekotthonban élő – lányokat anyagi haszonszerzés céljából Szlovákiába szállítottak, ahol prostitúciós tevékenység végzésére kényszerítették, azaz futtatták őket. A bevételt elvették tőlük, és felélték. A lányokat sokszor úgy bírták rá a prostitúcióra, hogy pszichoaktív anyagot, herbált tartalmazó cigarettát adtak nekik.

A bűncselekményekre úgy derült fény, hogy idén januárban az egyik tizenhat éves lány eltűnését gyámja bejelentette. A lányt a rendőrök másnap Kassa területén igazoltatták. Szerencsére a bűnözők már rács mögött vannak és várják méltó büntetésüket. Egy eset, amely – ha nem is idejében – kiderült, de sok lehet még olyan, amelyre még nem derült fény.

Mit tehetnek a fiatalok?

Sokat tehetnek maguk a fiatalok is, hogy elkerüljék az ilyen helyzeteket. A szerdai program a Gárdonyiban a Prostitúció és emberkereskedelem ellen címet viselte. Barabás Ildikó alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa mondta el, hogy az ilyen programok célja a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gyermekotthon gyermekei és környezetük, továbbá a velük foglalkozó szakemberek figyelmének felhívása a prostitúció és a szexuális kizsákmányolás veszélyeire – az áldozattá válás folyamatától egészen az emberkereskedelem működéséig, feltérképezve a térségben tevékenykedő civil szervezeteket és kidolgozva a hatékony segítségnyújtás és együttműködés módszereit, a gyermekek számára drámafoglalkozások és a szakembereknek kerekasztal-beszélgetések tartásával.

Ezt a célt szolgálta dr. Ambrus Zoltán alezredes, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője kendőzetlen szavai a témában. Már a címe is sokat mondott: „Biztos, hogy ezt akarod?” Előadása a prostitúcióról és a hozzá kapcsolódó bűncselekményekről, azok megelőzéséről és visszaszorításáról szólt.

Elgondolkodtató

Legnagyobb sikere a drámaelőadásnak volt, a kiscsoportos drámafoglalkozáson hosszan vitatták az előadáson látottakat szakértő drámapedagógusok közreműködésével. Ha ez a nap csak annyit elért, hogy a résztvevői elgondolkodtak a látottakon, hallottakon, megérte.


[related-post post_id="3613490"]

[related-post post_id="3608884"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!