BOON Sziréna

2017.08.23. 09:10

Tényleges életfogytiglant kapott a brutális mezőkeresztesi gyilkos

Mezőkeresztes, Miskolc - Két hónappal korábban szabadult 15 év után és újra ölt a mezőcsáti férfi.

Mezőkeresztes, Miskolc - Két hónappal korábban szabadult 15 év után és újra ölt a mezőcsáti férfi.

Nem követtem el semmiféle bűncselekményt, ezt tiszta szívemből mondom. Ha bármit tettem volna, elismerném. Bízom a bíróság tapasztalatában és bölcsességében”

– fogalmazott szerdán a bíróságon az utolsó szó jogán F. József, akit ezt követően „különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés” miatt a Miskolci Törvényszék dr. Horváth Dóra által vezetett büntetőtanácsa – első fokon – tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azaz megállapította, hogy az elítélt férfi feltételes szabadságra nem bocsátható.

Társa, a fiatalkorú P. Csaba Richárd 10 év szabadságvesztést kapott, melyet fiatalkorúak börtönében kell letöltenie. Ő ennyit mondott az utolsó szó jogán:

Megbántam, amit tettem…”

Pár hónapja szabadult…

És hogy mi történt 2015. január 12-én este abban a mezőkeresztesi házban? Milyen történések vezettek ahhoz, hogy 2017. augusztus 23-án reggel meghozza elsőfokú ítéletét a Miskolci Törvényszék? A bíróság a nagyon alapos bizonyítási eljárásban ezt állapította meg:

A vádlottak, az elsőrendű F. József és a másodrendű P. Csaba Richárd jól ismerték egymást, rokoni kapcsolatban álltak. A bűncselekmény elkövetése idején 36 éves F. József 2014 novemberében – azaz mindössze két hónappal az újabb bűncselekmény elkövetése előtt – szabadult, másfél évtizedet töltött a rács mögött erőszakos bűncselekmény miatt: emberölésben vett részt.

Példaképének tartotta

Mezőkeresztesre hazatérve bizalmi viszony alakult ki a fiatalkorú P. Csaba Richárd és a börtönből frissen szabaduló között. Az akkor mindössze 15 éves fiú példaképének tekintette F. Józsefet.

Az ominózus napon, 2015. január 12-én is Mezőkeresztesen italoztak együtt F. József barátnőjének házában. Már jócskán felöntöttek a garatra, amikor meglátták az utcán a szintén ittas állapotban lévő nyugdíjast, aki a kocsmából hazafelé igyekezett.

F. József az idős ember ittas állapotából arra következtetett, hogy nemrég kaphatta meg a nyugdíját, és azt találta ki, hogy menjenek el hozzá és vegyék el tőle a pénzét.

Sötétedésig vártak, majd fekete ruhában, fejükön csuklyával bementek az idős ember otthonába és a konyhában alvó részeg férfit se szó, se beszéd ütni, verni kezdték, miközben pénzt követeltek tőle. A bizonyítási eljárás szerint F. József a 67 éves ember fejét ököllel nagy erővel többször megütötte, P. Csaba Richárd pedig a földre került férfi fejét megtaposta. Miután már nem mozdult, a lakásban értékeket kerestek, de mivel sem pénzt, sem más értéktárgyat nem találtak, távoztak a házból.

A vért akarták eltüntetni

Hazaérve F. József észrevette, hogy kézfeje megsérült, ezért azt mondta, hogy menjenek vissza az idős ember házába és töröljék fel a vért, hogy ne legyenek azonosíthatók. A még élő embertől F. József ismét pénzt követelt és többször fejen ütötte a hörgő, testszerte véres embert. Közben társa a vért próbálta eltüntetni a padlóról, sikertelenül.

Miközben a ház felé mentek, egy a helyi kocsmában tartózkodó férfi gyanút fogott és értesítette a rendőrséget, azonban a kiérkező rendőrjárőrök már holtan találták a brutálisan megvert idős embert. A két elkövetőt rövid időn belül elfogták.

Felmentésért fellebbezett

Dr. Horváth Dóra bíró az ítélet indoklásában – más dolgok mellett – elmondta, hogy a társadalomra nézve igen súlyos bűncselekményről van szó, amelyet szigorúan büntet a törvény. A vádlottak javára ráadásul semmilyen enyhítő körülményt nem tudtak figyelembe venni. Súlyosbító körülmény volt – többek között –, hogy a bűncselekményt társtettesként vitték végbe, F. József esetében pedig súlyosító körülmény volt az is, hogy az emberölést egy másik élet elleni bűncselekmény miatt kiszabott szabadságvesztésből történő szabadulása után 2 hónappal követte el. A büntetőeljárás több mint 10 millió forint költségének megfizetésére is kötelezték az elítélteket.

A társadalomra nézve igen súlyos ez a bűncselekmény.” dr. Horváth Dóra

Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője felmentés érdekében, a másodrendű vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezett. A büntetőper a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.


Ezt írtuk két és fél éve...

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2015. január 12-én 19 óra 10 perckor érkezett telefonos bejelentés, hogy egy mezőkeresztesi családi házban idegen, »gyanús külsejű« személyeket láttak mozogni. A járőrök a bejelentést követően haladéktalanul a helyszínre mentek, ahol a ház 67 éves tulajdonosának holttestére bukkantak. Az ügyben elvégzett szemle adatai alapján a férfi bűncselekmény áldozata lett, akit támadói olyan súlyosan bántalmaztak, hogy a helyszínen meghalt. A bevezetett forrónyomos intézkedések eredményeként a rendőrök a bejelentéstől számított két órán belül mindkét feltételezett elkövetőt elfogták, előállították, majd bűn­ügyi őrizetbe vették.”


[related-post post_id="2741089"]

[related-post post_id="2738934"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!