BOON Sziréna

2017.04.05. 18:21

Letöltendő börtönt kapott a 37-esen halálos balesetet okozó sofőr

Miskolc - Helybenhagyta a Miskolci Törvényszék dr. Páricsiné dr. Nagy Ágnes vezette büntető tanácsa egy a 37-es úton, 2015. nyarán történt, két ember halálát okozó közúti baleset ügyében a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság korábbi ítéletét.

Miskolc - Helybenhagyta a Miskolci Törvényszék dr. Páricsiné dr. Nagy Ágnes vezette büntető tanácsa egy a 37-es úton, 2015. nyarán történt, két ember halálát okozó közúti baleset ügyében a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság korábbi ítéletét.

Az elsőfokú ítélet lényege szerint a vádlott 2015. júniusában permetezni indult munkáltatója tulajdonában álló, de érvényes hatósági engedéllyel nem rendelkező traktorral és a hozzá kapcsolt tartályos permetezőgéppel az olaszliszkai Haraszt- és a sárospataki Darnó-dűlőbe. A munkát a Haraszt-dűlőben kezdte meg, majd a teljes esti sötétedés beállta után a Darnó-dűlőbe indult 37-es főúton.

A fura vontatmány Miskolc irányából Sárospatak felé a főút jobb oldali forgalmi sávjában folyamatosan haladt, figyelmen kívül hagyva az útszakaszon többször megismételt „lassú járművel behajtani tilos” közlekedési tábla utasítását. A lassú jármű az éjszakai közvilágítás nélküli főútvonalon úgy közlekedett, hogy a permetezőgép kitakarta a traktor világítóberendezését, a járművön túlnyúló rakományt semmilyen jelzéssel – zászló, fényvisszaverő – nem látták el.

Ugyanekkor, ugyancsak Sárospatak irányába közlekedett a 37-esen egy Opel Kadett a vezetővel és egy utassal. S megengedett sebességet túllépő jármű vezetője későn, féktávolságán belül ismerte fel az előtte haladó vontatmányt. A Kadett vezetője fékezett, balra kormányzott, de az ütközést nem tudta elkerülni, a kocsi jobb elejével a permetezőgép bal oldalának ütközött, melynek következtében a szembejövő forgalmi sávba sodródott és ott keresztbe fordult. Az Opel a Sátoraljaújhely irányából Miskolc felé közlekedő tehergépkocsiból és pótkocsiból álló járműszerelvény elé került és azzal ütközött. A személygépkocsi az ütközés után azonnal kigyulladt és teljesen kiégett. A vezető és utasa testfelületének 95 százalékán szenvedett súlyos égési sérülést és helyszínen életét vesztette.

A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság első fokon közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 2 év szabadságvesztésre, 3 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a permetezős vontatmány vezetőjét.

A Miskolci Törvényszék, mint másodfokú bíróság csütörtöki, az elsőfokú ítéletet helybenhagyó végzésének szóbeli indokolásában kifejtette: „a vádlott több rá vonatkozó KRESZ-szabályt is megszegett; érvényes hatósági engedély nélkül vett részt a közúti forgalomban, az útszakaszra érvényes, a behajtást kifejezetten tiltó közlekedési tábla ellenére hajtott fel a főútra, a traktor láthatóságát biztosító hátsó jelzőfényt a permetező tartály helytelen beállításával eltakarta. Kiemelte, hogy balesethez vezető okfolyamatot a vádlott indította el, mivel az általa vezetett lassú járművel jogszabályi tiltás ellenére és nem kellően világítva vett részt a 37-es főközlekedési úton a közúti forgalomban.

A törvényszék megállapította, hogy a járásbíróság a büntetés kiszabásakor helyesen értékelte az enyhítő és súlyosító körülményeket. Dr. Páricsiné dr. Nagy Ágnes bíró hangsúlyozta, hogy a vádlott tudatos szabályszegő magatartására figyelemmel a két ember halálát okozó bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztés büntetés alkalmazása indokolt.

Az ítélet jogerős, ellene további fellebbezésnek nincs helye.

ÉM-SZB


Börtönbe kell vonulnia a halálos baleset okozójának: két év fogházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki traktorjával halálos balesetet okozott a 37-es úton tavaly nyáron. Ketten meghaltak, amikor sötétedés után a szabálytalanul haladó traktor hátuljába csapódtak.

Halálos baleset gondatlan okozása miatt első fokon két év fegyházat kapott.

 

Börtönbe kerülhet az a traktort vezető fiatalember, aki halálos balesetet okozott a 37-es úton tavaly nyáron.

Eleve fel sem hajthatott volna a közútra a lassú jármű.

 

Ketten vesztették életüket szerda éjszaka a 37-esen, Bodrogolaszi mellett egy balesetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!