BOON Sziréna

2016.07.05. 13:02

Jogerős felmentő ítélet a kisvonatbaleset ügyében

Heten sérültek meg, ketten súlyosan Bogácson, ahol menet közben felborult az elektromos kisvonat.

A Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség 2016 júliusában közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat a borsodi üdülő településen népszerű kisvonat vezetője ellen. A vádlott 10 éve foglalkozik vállalkozóként személyszállítással. Ennek körében üzemeltet egy elektromos meghajtású lassú járművet. Ez a turisták körében népszerű kisvonat, mely több kocsit vontatva szállítja az utasokat.

2014 júliusában Bogácson az éjszakai órákban a férfi az általa vezetett járműre 11 utast vett fel, akik egy helyi rendezvényen szórakoztak. Indulást követően, ahogy kihajtott a közútra, „kacsázni” kezdett a járművel, miközben egyre növelte a sebességet. Amikor a célállomásra értek, a parkolóban körözni kezdett, egyre kisebb köröket leírva. Mivel a jármű sebességét nem csökkentette, ezért a szerelvény vontatott kocsija felborult a benne ülő utasokkal.

A baleset következtében öten könnyebb horzsolásokat és zúzódásokat szenvedtek. Két nő azonban nyolc napon túl gyógyuló, testük nagy részére kiterjedő zúzódásokat, és kezeiken mély sebeket, ízületi sérüléseket szenvedett.

A vádirat szerint a vádlott megszegte a KRESZ azon rendelkezését, miszerint a jármű sebességét minden esetben a fény és látási viszonyoknak, az útburkolat állapotának megfelelően kell megválasztani. Figyelemmel kell lenni a jármű sajátosságaira, a rakományra és az utasokra is.

A büntetlen előéletű férfival szemben az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést és járművezetéstől eltiltást indítványozott. Az elsőfokú marasztaló ítéletet megváltoztatva azonban a Miskolci Törvényszék 2018. december 3-án másodfokon hozott ítéletében a férfit az ellene emelt vád alól bizonyítottság hiányában felmentette. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!