BOON Sziréna

2016.06.28. 12:47

A tárgyalóteremből jelentjük: Ukrán piacra szánt nyomatok Borsodban

Miskolc - Nyíregyházán, egy valutaváltónál tűnt fel a hamis bankjegy.

Miskolc - Nyíregyházán, egy valutaváltónál tűnt fel a hamis bankjegy.

A Miskolci Törvényszék dr. Dósa Ágnes vezette büntetőtanácsa hétfőn a vád­irat ismertetésével és a vádlottak meghallgatásával kezdte meg az Sz. I. és társa ellen különösen nagy értékű pénzre elkövetett pénzhamisítás kísérletének bűntette és más bűncselekmény miatt indult büntetőügy tárgyalását.

Dollár és hrivnya

Az ülésen ismertetett vádirat szerint M. I.-t, az első rendű vádlottat tavaly év elején vele korábban üzleti kapcsolatban lévő, de egyébként számára ismeretlen személyek felkeresték és megbízták azzal, hogy 20-as címletű amerikai dollár bankjegyet, később pedig 200-as címletű ukrán hrivnyát készítsen, hamisítson azzal a céllal, hogy azokat Ukrajnában forgalomba hozzák. Mint az elsőrendű vádlott a tárgyaláson elmondta, a megbízók a zavaros ukrajnai helyzetet akarták kihasználni a hamis bankjegyek elterjesztéséhez.

A megbízás birtokában Sz. I. megkérte az ügyben jelenleg másodrendű vádlott M. I.-t, hogy segítsen neki a hamis pénz elkészítésében. Mint kiderült, M. I. ebbe beleegyezett és anyagi haszonszerzés reményében megállapodtak, hogy forgalomba hozatali céllal hamis bankjegyeket készítenek. Ennek érdekében beszerezték a szükséges speciális festékeket, illetve mintákat, alapképfájlt, papírt, nyomólemezeket stb. A megbízótól eredeti mintabank­jegyet is kaptak.

Lebuktatták őket

A nyitótárgyaláson megtudhattuk, hogy a vádlottak több alkalommal próbanyomatokat is készítettek. 2015 júliusában Sz. I. elment M. I.-hez az elkészült anyagért a nyomdába, ahol 8 ívet (amely ívenként 12 darab 20-as címletű dollár volt – a szerk.) betett az autójába azért, hogy azt a délutáni órákban a megrendelőknek átadja. A nyomdából éppen távozó férfit a rendőrök igazoltatták és a személygépkocsi csomagtartójából előkerültek a hamis dollár bankjegynyomatok.

Összesen mintegy 126 millió forint értékű 20-as címletű dollárt és 36 millió forintnyi 200-as címletű hrivnyát gyártottak.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!