BOON Sziréna

2016.02.23. 17:37

Bíróság előtt az uzsorás „boltocskázó” páros

Miskolc - A „vevőkkel” az asszony foglalkozott, a férfi a pénzügyeket és a behajtást intézte.

Miskolc - A „vevőkkel” az asszony foglalkozott, a férfi a pénzügyeket és a behajtást intézte.

Az uzsorás páros férfi tagja még 2014. elején szabadult a börtönből. Mivel legális jövedelme nem volt, ezért élettársával kiszolgáltatott helyzetben lévő embereknek kezdtek el pénzt kölcsönözni Miskolcon. Általában kisebb összegeket 10-30 ezer forintot adtak át, amire 50, 70, vagy akár 100 százalékos kamatot számítottak fel.

Veréssel fenyegettek

Lehetett náluk élelmiszert és dohányárut is vásárolni a bolti ár többszöröséért. De adtak árut hitelbe is, ilyenkor hasonlóan magas kamatot számítottak az egyébként is túlárazott termékekre. A „vevőkkel” az asszony foglalkozott, a férfi a pénzügyeket és a behajtást intézte. Hónap végén a felvett kölcsönre számított kamatokkal emelt összeget kellett visszafizetni, így a kiszolgáltatott emberek hamarosan adósságspirálba kerültek. A visszafizetett összeg sokszor meghaladta egy havi legális bevételüket, ami általában állami ellátásokból tevődött össze. A kisgyermekes családok ezért arra kényszerültek, hogy gyermekeik ellátása, élelmezése érdekében újabb és újabb kölcsönöket vegyenek fel. Aki nem tudott fizetni, vagy vitatni merte a kamatok összegét, azt megfenyegették ő és családja súlyos bántalmazásával. Egy év elteltével mert egyikük a hatósághoz fordulni.

Félnek a megtorlástól

Az uzsorás párt letartóztatták. Az ügyben szereplő sértettek az eljárás során sem nevüket, sem egyéb személyes adatukat nem vállalták, mert nagyon félnek a szabadon maradt hozzátartozóktól. Az ügyészség az 53 éves nővel és 43 éves élettársával szemben uzsora bűncselekmény bűntette, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette és súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!