BOON Sziréna

2010.05.06. 07:21

Avasi Paneltűz | Mi van a videón?

<p>Miskolc, Eger - Gondatlanságból elkövetett, több ember halálát okozó közveszélyokozás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást egy magánszemély ellen a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság a miskolci paneltűz ügyében. A magánszemélyt Soltász Bálint, a főkapitányság szóvivője nem akarta megnevezni.</p>

Azt hozzátette: azt is vizsgálják, hogy további személyeknek van-e felelőssége abban, hogy tavaly nyáron, az avasi paneltűzben három ember vesztette életét.

Információink szerint a lakók után a tűzoltókat is tanúként hallgatták ki, de ezt a szóvivő nem erősítette meg. Annyit mondott: még a szakértői vizsgálatokra várnak, és mivel egy egyszerű tűzvizsgálati szakvéleménynél összetettebb vizsgálatról van szó, ezért akár egy évig is eltarthat, míg elkészül a szakvélemény.

Dr. Török Zsolt, a tragédia áldozatainak családját képviselő ügyvéd az Észak-Magyarországnak újdonságokról is beszámolt, többek közt arról, hogy a Nógrád Megyei Főügyészség elutasította azt a törvényességi kérelmet, amely a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság másodfokú közigazgatási határozatát támadta. A Főügyészség törvényesnek minősítette a miskolci tűzoltóság által sérelmesnek tartott jogerős határozatot. Ez azért fontos lépés – magyarázta –, mert a miskolci tűzoltók márciusi közleményükben, a parancsnok fegyelmi felelősségrevonása után azt mondták, hogy a Nógrád Megyei Főügyészség döntésétől függ, élnek-e jogorvoslattal a megrovással szemben. Az ügyvéd ismeretei szerint a fegyelmi megrovás jogerőre emelkedett.

Legfőbb ügyészségen

Azt is megtudtuk, az ügyvéd elfogultsági kifogást nyújtott be a Miskolci Ügyészséggel és a megyei főügyészséggel szemben (ők felügyelik a Heves Megyei Főkapitányság nyomozását). A kizárás kérdésében a Legfőbb Ügyészség fog dönteni, ahová az aktát ebből a célból felterjesztették. 

Az ügyvédet arról a videóról is kérdeztük, amelyet információnk szerint a közelmúltban átadtak a rendőrségnek. Ezen – állítólag – a gyanúsított beszélget kedélyesen, miközben a tűzoltók mentik az embereket. Dr. Török Zsolt azonban nyomozási érdekekre hivatkozva, erről nem kívánt nyilatkozni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!