BOON Sziréna

2010.04.22. 08:42

Szakértőre várnak az újhelyi gyilkosság ügyében

<p>Miskolc, Sátoraljaújhely, Sárospatak - Négy nap alatt lopott, rabolt és ölt is az Újhelyen „tartózkodó” férfi páros.</p>

Néhány nap leforgása alatt több bűncselekményt követett el az emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolt nyírkátai (egyikük az elkövetése idején még fiatalkorú) férfi páros Sátoraljaújhelyen és Sárospatakon három évvel ezelőtt. Idős személyek lakásába hatoltak be, hogy pénzt, értéktárgyakat szerezzenek. Nem riadtak vissza az ütlegeléstől sem. Amikor 2007. február 23-án a kora esti órákban lopni mentek egy 77 esztendős újhelyi asszony lakására, a nő észrevette őket és menekülni próbált, ám a támadók seprűnyéllel, botokkal és fémráccsal a földig verték. Oly erővel ütötték, hogy a vastag nyél eltörött. Az asszony – akinek a nyugdíját és otthon lévő megtakarított pénzét vitték magukkal – kegyetlen kínok között vesztette életét. A tettesek a vérontás árán szerzett forintokkal a zsebükben előbb egy helyi borozóba mentek, majd Sárospatakra egy kocsmába vitették magukat kocsival. Onnan hajnalban tértek vissza.

Az ölést nem vállalták

A vád szerint a gyilkosság előtti napon Sárospatakon is behatoltak egy idős asszony lakásába. Módszerük az volt, hogy lekapcsolták a villanyórát, és kitépték a falból a telefonvezetéket. Ezt tették ekkor is. Amikor a háziasszony felébredt a zajra és számon kérte a lakásában kutató párt, azok rákiabáltak: „pénzt vagy életet, koporsót vagy aranyat!”. Azt követelték a megfélemlített asszonytól, hogy adja át a koporsóra félretett pénzét. Mivel nem jártak eredménnyel, az asszonyt a földre lökték és belerúgtak, majd test szerte ütlegelték. Végül néhány arany ékszerre és a gázszámlára félretett pénzre rátalálták a támadók, amit magukkal vittek.

Júniusban ítélet születhetne

A B.-A.-Z. Megyei Bíróság dr. Szabó József vezette bírói tanácsa elé került ügy idősebb férfi vádlottja a lopásokat és rablást beismerte, de az ölésben ártatlannak vallotta magát. Ugyanakkor arról is beszélt, hogy a fiatalkorú társa nyerőgépen játszotta el a pénz egy részét. A bíró a per során többek között azt tudakolta: ki volt a tippadó? Annak ellenére, hogy nem újhelyiek, csak a városban tartózkodtak albérletben, honnan tudták, hova kell menni zsákmányt szerezni? A minapi tárgyaláson érdemi előrehaladás nem történt. Még mindig nem érkeztek meg a szakértői hemogenetikai vélemények. Pedig ennek birtokában a júniusi tárgyaláson akár már ítélethozatalra is sor kerülhetne.

ÉM/PT

 A vádlottak terhére rótt bűncselekmények:

2007. február 19-én éjszaka behatolnak egy idős nő udvarára Újhelyen, megpróbálják kitépni a redőnyt. A tulajdonos felriad és sikerül segítségért kiabálnia. A támadók elmenekülnek.

Február 22-én éjjel behatolnak egy idős nő házába Sárospatakon. Megverik és arany ékszereket, készpézt visznek el tőle.

Február 23-án a meggyilkolt asszony lakásától háromszáz méterre lévő lakatlan házba betörnek és néhány tízezer forint értékű használati cikket visznek el.

Február 23-án este bemásznak a 77 éves asszony udvarára. A nő észreveszi őket, menekülni próbál, de botokkal, seprűnyéllel és fémráccsal gyakorlatilag agyonverik. Az áldozat nyugdíját viszik el, amiből kocsmáznak és játékgépeznek a vádlottak.

Február 26-án a fiatalkorú férfi ellop egy kismotort.

A bizonyítékul szolgáló ruhadarabok, a vérrel szennyezett holmi és az értéktelen zsákmány egy részét a vádlottak albérleti lakásának udvarán lévő latrinában megtalálják a rendőrök

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!