BOON Sziréna

2010.04.07. 06:40

Gyanúba kevert "tanácselnök"

<p>Miskolc, Budapest - Nyomozást rendeltek el kedden egy regionális gazdasági társaság ellen - Szabó György ellen nem nyomoznak.</p>

Hűtlen kezelés miatt rendelt el ismeretlen elkövetővel szemben nyomozást a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság „egy regionális gazdaság társaság ellen” – tájékoztatott Dobi Tamás, a főkapitányság munkatársa. Azt követően kértünk tájékoztatást, hogy a Hír TV arról adott tájékoztatást: az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (ÉRFT) elnökével – Szabó György – kapcsolatban feljelentéskiegészítés történik, pályázati pénzekkel való visszaélés miatt. A főkapitányság kommunikációs munkatársa nem nevezte meg a feljelentett szervezetet. Azt azonban kijelentette, hogy most járt le a főkapitányság által vizsgált szervezet ellen tett feljelentés feljelentéskiegészítésének határideje. Éppen most, kedden döntöttek úgy, hogy immár nyomozást indítanak az ügyben. Gyanúsítás nem történt és gyanúsított sincs.

Nem tudnak róla

Dobi Tamás érdeklődésünkre elmondta, hogy a feljelentést írásban és névtelenül tette, vagy tették meg valakik. A nyomozó hatóság most azt vizsgálja, hogy a levélben lévő állítások valósak-e vagy sem. Történt-e bűncselekmény vagy sem?

Martini Emil, a Norda Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség kommunikációs menedzsere lapunk kérdésére azt válaszolta: nem tud arról, hogy az ügynökség munkájával kapcsolatban bármilyen feljelentés történt volna, vagy nyomoznának a szervezet tevékenysége után. Nincs is miért! – szögezte le.

Szabó Györgyöt kedden titkárnőjén keresztül próbáltuk elérni, eddig nem sikerült beszélnünk vele.

Nem nyomoznak ellene

Mivel az ÉRFT elnöke, Szabó György (MSZP-s) országgyűlési képviselői is, ezért amennyiben ellene folyna nyomozás, azt csak a Központi Nyomozó Főügyészség (KNyF) folytathatná (mindaddig, amíg az illető képviselő). A KNyF szóvivője, Fazekas Géza arról tájékoztatott, hogy a képviselőket mentelmi jog védi. Amennyiben nyomozás indulna bármelyik honatya ellen, akkor az ügyet hivatalból átvennék, és meg kellene keresniük a parlament mentelmi bizottságát a mentelmi jog felfüggesztése miatt. Ilyen azonban Szabó György esetében nem történt.

Háttér: a Célpont szerint

A Hír Televízió Célpont című műsora 2007 végén azt állította: a tanács elnöke, Szabó György saját családjának juttat az uniós pénzekből. A szocialista országgyűlési képviselő családi cége, a Regiteszt Kft. pályázatokat írt önkormányzatoknak, cégeknek, alapítványoknak, majd a támogatásról a Szabó György vezette tanács döntött. A képviselő felesége által vezetett alapítvány személyiségfejlesztő és álláskereső tréningekért több tízmillió forintot tett zsebre. Az MSZP-s politikus családi vállalkozásai 100 millió forintot nyertek különböző pályázatokon – állította a Hír TV.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!