BOON Sziréna

2010.03.25. 14:25

Elszivárgott pénz, az álgázos trükkje

<p>Szerencs - A rendőrség több alkalommal adott már hírt az úgynevezett trükkös tolvajok felbukkanásáról, az ellenük való védekezés lehetséges módozatairól.</p>

Egy szerencsi nő példája bizonyítja, hogy nem lehet elégszer ismételni az egészséges bizalmatlanság fontosságát!

A napokban középkorú nő csengetett be a szerencsi sértett családi házába és kért bebocsátást. A hívatlan látogató egy gázszolgáltató munkatársaként mutatkozott be.

Meggyőzően, határozottan lépett fel, így a háziasszony nem kért tőle semmilyen igazolványt, vagy megbízást a jövetelével kapcsolatban. Célirányosan a legutóbb fizetett gázdíj felől érdeklődött, majd röpke számolgatás után tájékoztatta a sértettet, hogy az említett összegnél jóval kedvezőbbet kell fizetnie a következő hónaptól, amennyiben szerződést köt velük.

Az egyedül élő sértett azonnal ráállt az üzletre és szó nélkül kifizette az ismeretlen nő által kért 27.840 forintot annak reményében, hogy ezt követően kevesebb lesz a gázszámlája.

A megállapodás hitelességét tovább fokozva az ismeretlen nő egy szerződést is készített a nála lévő formanyomtatvány kitöltésével és aláírásával, ennek egyik példányát átadta a sértettnek, majd sietősen távozott, mondván, hogy nemsokára indul a vonat.

A sértett csak jóval később nézte meg, hogy mit is írt alá és azt tapasztalta, hogy az a bizonyos szerződés teljesen hiányos. Egy - mint utólag kiderült - megszüntetett miskolci betéti társaság cégbélyegzőjével ellátott vállalkozási szerződés feliratú nyomtatványt tartott a kezében, amin semmi nem szólt a szóban elhangzott megállapodásról és gázdíj csökkenéséről.

A trükkösök trükkjei!

A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a trükkös tolvajok egyik előszeretettel alkalmazott módszere, hogy felváltatják a náluk lévő 20 000 forintos bankjegyet, hogy közben kifigyelhessék a sértett hol tartja megtakarított pénzét. Majd elterelésül kérnek egy pohár vizet, és szóval tartják a házigazdát, s mindeközben ellopják a pénzt, illetve az egyéb könnyen mozdítható értékeket.

Kellő körültekintéssel megóvhatjuk értékeinket!

Gyanússá válhat, hogy a hívatlan látogatók általában ketten vagy hárman esetleg többen vannak, hogy kellőképpen el tudják terelni a sértettek figyelmét. A rendőrség felhívja a figyelmet: legyenek óvatosak, idegeneket lehetőleg ne engedjenek be a lakásba. Az „utazó bűnözők”, illetve a „házalók” különböző indokot kitalálva próbálnak a lakásokba bejutni, hogy onnan értéket tulajdonítsanak el, vagy pénzt csaljanak ki áldozataiktól.

Megtévesztő praktikák és azok megelőzése:

Álhivatal:
A trükkös tolvajok többek között hivatalnoknak adják ki magukat, közüzemi szolgáltatást ellátó cég (víz-, áram-, gázszolgáltató, stb.) képviselőjeként mutatkoznak be. Legtöbbször azt állítják, hogy túlfizetés keletkezett, ezért a visszajáró pénzt hozták ki, mely általában 20.000 Ft-os bankjegy. A pénz felváltását kérik és az alkalmat kihasználva, lopják meg a gyanútlan tulajdonosokat.
Megelőzés: Minden esetben kérje a munkáltató által kiállított arcképes igazolványt. (Aki valóban Önt keresi, ezt természetesnek veszi, s nem sértődik meg.)

Álrosszullét:
A lakásba különböző ürüggyel bekéredzkedő idegenek, általában rosszullétet színlelve, pohár vizet, gyógyszert kérnek.
Megelőzés: Ilyen esetben se engedje be a lakásba az idegeneket; vigye ki a vizet, vagy súlyos esetben hívja a mentőt, illetve a rendőrséget.

Álpénzváltás:
Amennyiben pénzváltási szándékkal keresik fel önt, akkor se legyen gyanútlan.
Megelőzés: Küldje el őket a postára, boltba és semmi esetre se engedje, hogy belépjenek a lakásába!

Álfelvásárlás:
Felvásárlóként is sokan járják a településeket. Általában ruhaneműt, háztartási eszközöket, ékszert vagy tűzifát árulnak, esetleg hulladék-vasat vásárolnak fel.
Megelőzés: Legyen bizalmatlan és óvatos minden olyan személlyel szemben, aki rámenős, és be akar jutni az otthonába!

Álbefektetés:
A csalások elkövetői különböző történeteket előadva próbálnak pénzt kiszedni a tapasztalatlan, hiszékeny leginkább idős emberektől, akik előnyös befektetést ajánlanak, vagy magas kamatot ígérve kérnek kölcsönt.
Megelőzés: Az ilyen bűncselekmények elkerülése érdekében csak biztos és ismert pénzintézetekre bízzák a pénzüket! Képviselőiket csak előzetes időpont egyeztetés alapján fogadják.

Figyelem!

Ha mégis megtörtént a lopás, az elkövető által használt tárgyakat ne dobja ki, ne mossa, vagy törölje el, mert ezek nagy segítséget jelentenek a későbbi nyomozásban! Ha idegen autó tűnik fel a környéken, írja fel a rendszámát, jegyezze meg lényeges tulajdonságait például a színét, típusát.

- A Szerencsi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!