BOON Sziréna

2008.10.02. 13:11

Rongálni járnak az Avasi templomhoz

<p>Miskolc - Ellopták az Avasi református templom harangtornyának villámhárítóját. Nem az egészet, csak éppen annyit, amennyit elértek belőle a tolvajok. A szerencse, hogy most nincsenek zivatarok, mert a fél villámhárító nagyobb bajt jelent villámcsapáskor, mintha egyáltalán nem lenne.&#160;<DIA alt="Megrongálták ismét az Avasi templomot 2008.10.01." height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Megrong_lt_k_ism_t_az_Avasi_templomot_2008_/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Megrongálták ismét az Avasi templomot 2008.10.01." src="http://apps.boon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

Utóbbit már Hangó István lelkész mondta lapunknak, aki tőlünk értesült a hírről, hétfőn: eltűnt a villámhárító.

Egyik agórázónk hívta fel lapunk figyelmét arra, hogy hiányzik az Avasi templom harangtornyának villámhárítója. Ekkor még a lelkész sem tudta, hogy ellopták, de mikor mondtuk neki, kiment, megnézte, és tényleg. Meg sem lepődött, hiszen - mint fogalmazott - szinte mindennaposak a rongálások a környéken. De a főutcán is - folytatta -, hiszen nap mint nap lát olyan épületeket, amelyekről a réz villámhárítók hiányoznak. A műemléki templom esetében azonban fél milliárdos kárt is okozhat egy-egy ilyen lopás. Az eltűnt villámhárító piaci értéke csupán néhány 100 forint - mondta a lelkész -, a helyreállítás azonban 10 ezres nagyságrendű lesz. De muszáj, mert, egy esetleges villámcsapásnál a fazsindelyes, műemlék épület le is éghet - panaszkodott.

Szélmalomharc

Az elmúlt években nem ez volt az első rongálás, ami a templomot érte. Kétszer grafitfisek firkálták össze az épület falát, de a hozzátartozó műemlék temetőben is mindennapos a rongálás. Hangó István arról panaszkodott: péntekről szombatra virradóra bokáig járnak az összetört üvegcserépben. A fiatalok ide járnak fel inni, majd az üvegeket összetörik - mondta. De nemcsak az üvegeket, a közvilágítást is megrongálják, a templomot megvilágító díszlámpák központi kapcsolóját szétszedik, a biztosítékokat kiszerelik - tudtuk meg.

Ma már nem a hajléktalanok lakják be a templom és a temető környékét - mesélte a lelkész -, hanem a randalírozók. Esténként itt gyülekeznek, ordítoznak, részegeskednek - mondta panaszosan. A rongálások kijavítása szélmalomharc, hiszen hétről-hétre újra megcsinálják.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!