BOON Sziréna

2008.08.27. 13:49

"Vigyázat, életveszély" – későn írták ki

<p>Miskolc - A keddi tragédia helyszíne kordonnal lezárva, rajta egy tábla hirdeti: vigyázat, életveszély. Az arra járók szerint már késő, korábban kellett volna kitenni a figyelmeztetést.</p>

A keddi tragédia helyszíne kordonnal lezárva, rajta egy tábla hirdeti: vigyázat, életveszély. Az arra járók szerint már késő, korábban kellett volna kitenni a figyelmeztetést. Sokan megállnak a kordon mellett, megjegyzik, hogy itt halt meg a férfi. Nézegetik a kupacba sepert vakolatdarabokat, mutogatnak. A főutcán szerdán azt láttuk, hogy többen emelt fővel közlekednek, mindenki aggódva figyeli ugyanis, hogy nehogy rá is essen egy vakolatdarab. Van miért aggódni, hiszen – csak a Centrum és a villanyrendőr közti szakaszon sétálva – találtunk számtalan olyan épületet, amelyet nem árt kerülgetni. A vakolat több négyzetméteren leperegve, az erkélyt tartó szobrok feje lehullva, a stukkók megrepedezve. Ez jellemzi a legtöbb házat.
A tragédiát követő napon – Káli Sándor polgármester kérésére – a MIK Zrt. soron kívül elkezdte az önkormányzati tulajdonban lévő épületek műszaki állapotának vizsgálatát. Elsőként a Széchenyi utca 61. szám került sorra. Szerdán délelőtt érkeztek a munkások a helyszínre és a kosaras emelőből verték le a meglazult stukkókat. Mi nem vagyunk szakemberek, de ránézésre úgy tűnt, nincs nehéz dolguk, hiszen a díszítőelemek szinte maguktól estek le. A szakember szerint azonban ez nem így van, nem volt életveszélyes az épület – mármint a Széchenyi 61. –, csupán a tegnapi eset kapcsán vált szükségessé a felülvizsgálata. Molnár Zoltán, a MIK Zrt. vezérigazgatója elmondta:  megvizsgálják a stukkók stabilitását, amennyiben meglazultak, leverik azokat. Hozzátette: az önkormányzat 67 főutcai épületben tulajdonos, ebből 22-ben százszázalékosan. A Főutcai Pláza Projekt keretében 13 épületet felújítottak az elmúlt években, ezeket most nem vizsgálják meg, nem szükséges – mondta.

Fotók bizonyítják

Ezzel nem értettünk egyet, mert szerkesztőségünkbe több olyan fotó is érkezett évek óta, amelyek a már felújított belvárosi házak rossz állapotát mutatják. Erre a cég vezérigazgatója így reagált: ezek nem életveszélyesek, hozzájuk ilyen bejelentés nem érkezett (Lapunk többször írt a témáról, főleg a Városház tér 3. számú épület lehulló vakolatáról. – a szerk.).

Lehulló szobor

Grand András építész több főutcai ház homlokzatára mondta, hogy életveszélyes, de példaként a Weidlich házat említette. Ezt az állítását a MIK Zrt. egyik szakembere is megerősítette: onnan már egy szobor is ledőlt. A lakók azonban – mint megtudtuk – anyagilag nem tudják fedezni a felújítást.
Mit tehet az önkormányzat? Felszólítja a tulajdonos(oka)t, ha erre sem történik semmi, akkor saját költségén felújítathatja, de a költséget behajtja a tulajdonoson – derült ki.
Pisák József, a MIK ZRt. főmérnöke csupán annyit mondott a Széchenyi 61. szám alatti épületre: nincs rózsás állapotban, de nem életveszélyes. Hozzátette: csupán a biztonság kedvéért vizsgálják át. A polgármesteri kérésre elrendelt műszaki állapotfelmérést 10 épületen végzik el, ebből azonban a tegnap megvizsgált az egyedüli, ami stukkós – tette hozzá.

Már ölt a vakolat

Nem a keddi tragédia volt az első Miskolcon, amelyben egy lehulló vakolat okozta egy ember halálát. Korábban, 25 éve is történt egy eset, erről Horváth Istvánné mesélt lapunknak: „Akkor a Kossuth mozi épületéről esett le egy darab, és a fagylaltozóból kijövő hölgy ismerősömet ütötte agyon.”
Visszatértünk a Széchenyi 68. számhoz is tegnap, és próbáltunk az ott lakóknál érdeklődni, hogy mennyire érzik magukat felelősnek a tragédiában. De nem akartak nyilatkozni az esetről.

Előzmények:

 A rendőrség továbbra is közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a Miskolc belvárosában kedden történt ügyet, amikoris egy ember életét oltotta ki egy épületről lezuhanó homlokzatdísz.

Sok balesetveszélyes ház található a főutcán, egyik pédául a Weidlich-ház, amelynek már a homlokzata is válik le. 

Most meghalt egy ember. Nem a zebrán, nem a villamossíneken. A járdán. Méghozzá a járda közepén. A fejére esett egy meglazult épületdísz. Erre nem számíthatott... - Szalóczi Katalin jegyzete

Halálos balesetet szenvedett az a férfi, akire a miskolci sétálóutcán rászakadt az egyik épület egy darabja. Káli Sándor, Miskolc polgármestere a főutcai ingatlanok azonnali felülvizsgálatát rendelte el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!