boon-sportoldal

2017.07.29. 10:29

Vécsei két ezüstje és Faragó bronza

Győr - Három érmet szereztek a Miskolci VSI sportolói Győrben, az EYOF pénteki napján.

Győr - Három érmet szereztek a Miskolci VSI sportolói Győrben, az EYOF pénteki napján.

A 14. nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) Győrben a tegnapi, utolsó előtti napon is sok magyar sportoló küzdött a helyezésekért (10 sportágban, 130 versenyszámban vetélkednek a 14 és 18 év közötti fiatalok, akiknek a létszámuk 2500 fő és közülük 152-en magyarok), köztük a Miskolci Városi Sportiskola sportolói.

A tatamin

A tatamin Faragó Petra, a leány judósok +70 kg-osok súlycsoportjában, a 15 fős mezőnyben a délelőtti küzdelmek során elsőként a nyolc közé jutásért Aleksandra Nikoleva ellen meccselt, és egy ipponnal intézte el orosz riválisát. A folytatásban az ukrán Marila Merkolva következett, akivel szemben két vazariértékű akcióval jutott túl, így bekerült a kora esti éremcsatába, a legjobb négy közé.

Faragó Petrára az elődöntőben a litván Justina Kmieliauskaite várt, aki ellen nagy csatában egy vazarival alulmaradt. Így az arany helyett a bronz­éremért kellett küzdenie az utolsó meccsén. A nemesfémért zajló összecsapáson a vigaszágról érkezett spanyol Sara Fernandez Campillo volt az ellenfele, akivel szemben szintén nem volt könnyű dolga a miskolci lánynak, de egy ipponértékű akcióval végül megszerezte a győzelmet, és ezzel együtt a harmadik helyet.

Az atlétikai pályán

Az atlétikai pályán délután kezdődtek a küzdelmek, Bacsa Fanni – a DVTK NB I-es labdarúgójának, Bacsa Patriknak a húga – a 100 méteres gátfutásban állt rajthoz, és futamát megnyerve, 13.44-gyel a második legjobb idővel került a mai döntőbe. Nála jobbra csak a holland Zoe Sedney volt képes, 13,39-cel. Ezenkívül még egy versenyszámban indult volna tegnap Bacsa Fanni, a 4×100 méteres leány váltóban, de a szakvezetés végül úgy döntött, hogy ő inkább pihenjen a mai napra, és emiatt a tartalékversenyzőt élesítették be.

Mivel az Endrész Klaudia, Takács Boglárka, Simon Virág, Molnár Janka négyesfogat megnyerte a futamát, 47,31-gyel a döntőbe jutott, a mai éremcsatára a miskolci sportoló visszakerül a kvartettbe.

Ugyancsak fináléban szerepelhet a mai napon Iván Zsombor hármasugrásban, miután a selejtezőcsoportjában harmadik lett, fokozatosan javuló teljesítménnyel, hiszen 14,08 méter után 14,10-re, majd 14,12-re volt képes, és ezzel az összesítésben a hatodik legjobb eredménnyel lett döntős.

A fiúk 4×100 méteres váltójában is volt egy MVSI-s sportoló, Pintér Erik személyében, de a Huller Daniel Gellért, Dienes Mátyás, Illovszky Dominik alkotta csapat nem jutott a döntőbe, mert az egyik váltás nem sikerült, és nem értek célba.

Az uszodában

Az uszodában a csütörtökön 100 méter mellúszásban ezüstérmet szerzett Vécsei Réka két versenyszámban is érintett volt tegnap, és mindkettőben finalista lett. Magyarország 4×100 méteres leány váltójának tagjaként a mellúszásban ugrott medencébe, és társaival, Matula Fannival, Fábián Fannival, és Pozvai Kiarával remek csapatot alkottak, ugyanis a rajthoz állt 24 ország közül a legjobb időeredményt érték el, 04:13,84-gyel kerültek a döntőbe az olasz és az orosz gárda előtt.

Vécsei Réka dél­előtt egy egyéni számban, leány 200 méter mellen is versenyzett, és 02:31,36-cal a második legjobb időt érte el a 43 fős mezőnyben. Nála jobbat az előfutamban csak az a dán Thea Blomsterberg tudott menni, 02:29,37-tel, aki egy nappal korábban 100 méteren az MVSI úszója mögött végezve a harmadik lett.

A délutáni finálék közül előbb az egyéni számában versenyzett Vécsei Réka: a 200 méter mellen, de hiába kezdett jobban Blomsterberggel szemben, kettejük aranyért zajló csatájában a dán sportoló a második és a harmadik 50 méteren is 1 másodperccel jobbat ment az MVSI úszójánál, és 0:28,15-tel aranyérmes lett, Vécsei Réka pedig 02:30,24-gyel célba érve ismét ezüstérmes szerzett.

A nap utolsó versenyszámában a magyar 4×100 méteres leány váltó már az elején leszakadt az oroszoktól, így a várt nagy csata elmaradt. Vécsei Réka másodikként a vízbe ugorva, olasz riválisát leelőzve a második helyre hozta fel az egységet, és ezt a pozíciót sikerült megőrizni a célig, 04:11,57-tel érkezvén ide a győztes Oroszország mögött, akik 04:07,99-es időt mentek. Ez pedig egyben azt is jelentette, hogy Vécsei Réka a harmadik ezüstjét gyűjtötte be az EYOF-en.

- ÉM-BCS -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!