boon-sportoldal

2012.09.20. 11:55

Aggteleket is meghódították a terepfutók

A jelenlevők körében nagy tetszést aratott az először megrendezett Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű terepfutóverseny.

A jelenlevők körében nagy tetszést aratott az először megrendezett Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű terepfutóverseny.Magyarország legkülönlegesebb futóútvonalán, a  világörökség részét képező Baradla-barlang járataiban és az aggteleki karszt kihívásokkal teli erdei ösvényein rendezett versenyt szeptember 15-én a Nomádsport Alapítvány és az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága. Az első alkalommal, Veress Balázsnak, az az Aggteleki Nemzeti Park igazgatójának védnökségével életre hívott, Nomád Baradla Underground Trail elnevezésű terepfutó viadal 16 km-es, 500 méter szintemelkedéssel nehezített pályájának teljesítésére - az ország minden részéből érkezve – 110 sportoló vállalkozott. Megyénk kiválóságai mellett ott volt az aggteleki camping hátsó bejáratánál kialakított versenyközpontban összegyűlt  mezőnyben Korányi Balázs sokszoros válogatott és magyar bajnok atléta is, aki a mai napig a 600m és a 800 méteres síkfutás országos csúcstartója, de néhány éve a hosszútávfutás, sőt az ultrafutás szerelmese lett, olyannyira, hogy már sikerrel teljesítette az Athén-Spárta közötti Sparthatlon-t, így ő is „Spártai hős”.

A pályacsúcs,  azaz az 1 óra 15 perces alapidő az elsőként célba érkező Berta Gábor és Tóth Csaba nevéhez fűződik, míg a harmadik helyen Bóta András futott át a célvonalon. A hölgyeknél – nagy csata után - nyert az 1 óra 48 percet teljesítő Fábry Andrea, megelőzve Németh Máriát és Csere Krisztinát.

A Zámbori Zoltán által irányított házigazdák gondoltak a gyermekekre is, akik külön futamban, a nagyok után félórával később indulva, a 2,2 km-es távon mérhették össze tudásukat.

A Nomád Baradla Underground Trail valamennyi érmét, serlegét és tárgyjutalmát   a világ tíz legjobb terep-ultra futójaként jegyzett miskolci Németh Csaba (vidi.hu) adta át.

A szervezők különdíjban részesítették a barlangi szakasz egyik elágazásában önhibájukon kívül rossz felé kanyarodó ötös élbolyt, azaz Kovács Ádámot, Harsányi Tamást, Varga Józsefet, Szántó Csongort és Zabari Jánost.

A rendezők között ott volt két kiváló miskolci futó, Karlowits-Juhász Tamás és Pap Gergely is, akik az eredményhirdetést követően élménybeszámolót tartottak az idei North Face Ultra Trail du Mont Balnc (UTMB) eseményeiről. A résztvevők egybehangzó kívánsága szerint: „Folytatása következzen!”

A részletes eredménylista a www.baradla-trail.hu honlapon olvasható.

-SZIS-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!