boon-sportoldal

2010.11.04. 10:26

A csapategység a legfontosabb

<p>Interjú dr. Jakabházyné Mező Máriával, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkárával. Az ismert sportvezető fáradhatatlanul járja az országot. A napokban Miskolcon is megfordult.</p>

Az olimpiai körvezetők a megyeházán számoltak be munkájukról és ismerkedtek meg szűkebb pátriánk sportéletével, majd a miskolci létesítményekkel ismerkedtek. Az akadémia főtitkárasszonya a városi sportcsarnokban válaszolt kérdéseinkre.

Mi a feladata a Magyar Olimpiai Akadémiának?
Jakabházyné Mező Mária:
Értő módon gondozzuk a csodálatos magyar olimpiai múltat, egyszersmind azon munkálkodunk, hogy a jövő nemzedékei számára is ugyanazt jelentse az ötkarika, amit apáiknak és nagyapáiknak. Fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy ennek a nem mindennapi kihívásnak megfeleljünk. Ápoljuk az eszmét, szervezzük a vándorgyűléseket, vetélkedőket és versenyeket rendezünk az ifjú korosztályoknak, hogy megismerjék az elődök nagyszerű tetteit.

Hány éve tölti be tisztségét?
Jakabházyné Mező Mária:
Tizenöt esztendővel ezelőtt, 1995-ben kértek fel. Kinevezésemet dr. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság akkori elnöke és dr. Aján Tamás, a MOB akkori főtitkára írta alá. Egyébként a MOA tanácsába 1990-ben kerültem és 1992-től titkárként dolgoztam. Korábban Gyöngyösön voltam sportvezető és már akkor kapcsolatba kerültem az akadémiával.

A MOA első elnöke Schmitt Pál volt, jelenleg pedig Aján Tamás az akadémia elnöke. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság  tagjától és tiszteletbeli tagjától, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnökétől bizonyára sokat tanult.
Jakabházyné Mező Mária:
Igen, természetesen. Tőlük lehet is, hiszen évtizedeket húztak le ezen a nehéz területen és minden téren bizonyították rátermettségüket. Elsősorban szerénységet, kitartást, türelmet, diplomáciai fogásokat lestem el, aztán mindig azt hangsúlyozták és mondják a mai napig, hogy csapatemberként kell szolgálni az olimpiai mozgalmat. Ezt vallom és valósítom meg az akadémiában. A Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként a női bizottságban például Regőczy Krisztina műkorcsolya világbajnokkal, olimpiai ezüstérmessel, az emlék- és hagyományőrző bizottságban pedig Magyar Zoltán tornász olimpiai bajnokkal szintén a csapategységet tartjuk a legfontosabbnak.

Milyen szempontok alapján választanak helyszínt vándorgyűléseiknek és a körvezetők találkozóinak?
Jakabházyné Mező Mária:
Földrajzi szempontok alapján keressük fel a fehér foltokat. Ősszel és tavasszal tartjuk gyűléseinket, egyszer vidéken és egyszer Budapesten, mindig más kerületben. Azelőtt csak vidékre mentünk – jártunk például Miskolc-Lillafüreden, Kazincbarcikán és Ózdon is –, de ezen a gyakorlaton változtattunk, hiszen egyik-másik fővárosi kerület népesebb, mint bármelyik vidéki nagyváros. Valamennyi ülésünket és körvezetői programunkat gondosan előkészítjük, neves előadókat kérünk fel, ezzel garantáljuk a sikert.

Főtitkárként mire a legbüszkébb?
Jakabházyné Mező Mária:
Az olimpiai iskolákra és körökre, amelyeket szinte a gyerekeimnek tartok. Amikor Gyöngyösről a MOÁ-hoz kerültem, még alig volt néhány, mára pedig több tucattal büszkélkedhetünk. Az intézmények remekül dolgoznak, sok igazgató immáron harmadik és negyedik ciklusát viszi. Köreink és -vezetőink szintén nagyon aktívak, lelkesek, szorgalmasak.

Hogyan készül a MOA november 28-i, Testnevelési Egyetemen sorra kerülő huszonöt éves emlékülésére?
Jakabházyné Mező Mária:
Nagy izgalommal várom a jubileumot. Szervezőmunkánk sokirányú, tanácsunk mind a tizennégy tagja megfeszítetten dolgozik azért, hogy a várhatóan több száz meghívott vendég és érdeklődő maradandó élménnyel térjen majd haza. Megjelenik a MOA huszonöt éves történetét reprezentáló kiadvány, amelyet magyar és angol nyelven adunk ki, aztán lesz koszorúzás, kiállítás és több előadás is. Köszönt majd minket Isidoros Kouvelos, a Nemzetközi Olimpiai Akadémia görög elnöke, továbbá emlékülésünkre várjuk Schmitt Pál köztársasági elnököt, akadémiánk első elnökét is.
- Kolodzey Tamás -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!