boon-sportoldal

2010.09.30. 11:59

Tanulság: be kell tartani a fokozatokat

<p>Hosszú vizsgálódás után döntött a labdarúgó szövetség illetékes bizottsága az úgynevezett Tokaj-ügyben.</p>

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, hogy a megyei II. osztály Keleti csoport 5. fordulójában 3-0- ás hazai előnynél félbeszakadt a Tokaj–Szalaszend találkozó, amelyet Kovács Richárd játékvezető rasszista megnyilvánulások miatt a 67. percben fújt le. A versenybizottság szokatlanul hosszú ideig, mintegy két hétig vizsgálta a történteket, majd a pályán elért eredményt hagyta jóvá.

Pro és kontra

Kíváncsiak voltunk az érintett klubok képviselőinek és a szövetség elnökének véleményére is.

– Megítélésem szerint nagyon helyes döntést hozott a versenybizottság – közölte Posta György, a tokajiak elnöke. – Véleményemet most is fenntartom: nem kellett volna véget vetni a találkozónak, ezt ugyanis nem indokolta semmi.

A határozatot elfogadják a szalaszendiek is.

– Nem fellebbezünk, elfogadjuk a 0-3-ás végeredményt, bár jogászkodhatnánk, de ennek nem látjuk különösebb értelmét – vette át a szót Kövér János szakosztályvezető. – A játékon és az eredményen túl igazán sajnáljuk, hogy rassziszta megnyilvánulások történtek a nézőtéren.

Kissé tapasztalatlan

A labdarúgó szövetség elnöke elöljáróban kényes kérdésnek minősítette a Tisza-parti városban történteket, majd arról beszélt, hogy fegyelmi és versenybizottságuk is többször megtárgyalta a szerencsére nem mindennapos eseményt.

– Kollégáim alapos, minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak – mondta Balázs András. – Meghallgattak mindenkit, végül pedig arra a következtetésre jutottak, hogy a találkozó félbeszakítása nem az érvényben lévő szabályok szerint történt meg. A fiatal, kissé tapasztalatlan játékvezetőnek ugyanis be kellett volna tartania a fegyelmezés fokozatait. A figyelmeztetés után félbe kellett volna szakítania a meccset, ez a második lehetőség a rendteremtésre, ilyen esetekben a rendezők ugyanis általában úrrá lesznek a nehézségeken, utána pedig folytatódhat a küzdelem. Az összecsapás lefújása csak a harmadik „fázis”, ezt akkor kell megtenni, amikor már nincs más lehetőség.

ÉM-KT

Kapcsolódó cikkek:

Huhogás, és ami mögötte van
A tokajiak elnöke úgy véli, semmi olyan nem történt, ami indokolta volna a találkozó félbeszakítását.

"Huhogás" miatt félbeszakadt a tokaji meccs
A játékvezető jelentésében azt írta, hogy „huhogás” miatt szakította félbe a találkozót.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!