boon-sportoldal

2008.10.12. 09:14

Hevesen kezdett el futballozni Somodi

<p>A Diósgyőr kapusa, Somodi Bence meghívót kapott az U20-as magyar labdarúgó válogatott keretébe.</p>

A fiatal hálóőrről csak kevesen tudják, hogy nem ismeretlen számára a miskolci futballközeg.

Mindössze húsz esztendős a DVTK egyik nyári igazolása, Somodi Bence, aki fiatal kora ellenére már most higgadt és érett hálóőr. Tulajdonságainak ellent mond, hogy Hevesen kezdett el futballozni, s mindvégig kapus, jó kapus szeretett volna lenni. A mészcsík előtti ,,álldogálást” édesapjától örökölte, aki szintén nem a mezőnyben jeleskedett. ,,Soma” családja ráadásul kötődik is Miskolchoz, hiszen, a már említett apuka a városban nőtt fel, a nagyszülők pedig szintén a borsodi megyeszékhelyen élnek, így a diósgyőri portás már akkor szimpatizált jelenlegi klubjával, amikor a Fradi vagy a Blackburn portásaként csak látogatóba érkezett a városba.

- Soha nem gondoltam érzelem nélkül a Diósgyőrre vagy a városra – mondta Somodi Bence. - Édesapám rajongása a klub iránt rám is átragadt, nekünk, nekem mindig duplán számított a DVTK. De a nagyszülők szintén büszkék most, hogy piros-fehérben láthatják az unokájukat. Olyan emberrel dolgozhatok, aki mindent tud a kapusszakmáról, ráadásul nemcsak én, de a családom is felnéz Veréb Gyuri bácsira.

- Akkor miért Hevesen kezdtél el focizni?
- Mert a szüleim odaköltöztek, miután összeházasodtak. Én ott születtem, és mivel jól tanultam, hívtak a Ferencvároshoz. Tizenegy éves koromtól végigjártam a szamárlétrát a zöld-fehéreknél, sokat kaptam Horváth Api bától, de a Fraditól most elbúcsúzó kapusedzőnek, Józsa Mikinek is sokat köszönhetek.

- Aztán jött angliai kaland.…
- …és vele együtt nagyszerű két év. 2005-ben kerültem ki a Blackburn-höz. Talán mondanom sem kell, milyen körítést kap ott a foci. A pályák, az öltözők, a szurkolók, a felszerelések, mind-mind élményszámba mennek, és akkor még ugye, a Rovers nincs is az elitgárdák között.

- Mit sikerült ,,magadra szedned” a Blackburnnél?
- Inkább úgy tenném fel a kérdést, hogy mit sikerült veszítenem, mert Mark Hughes szerint a kelleténél hosszabb hajam volt és levágatatta velem. Viccen kívül viszont azt mondom: láthattam, hogy mitől profi egy klub, hogyan készül egy olyan, harminchét évesen is kiváló portás, mint az amerikai Brad Friedel, vagy, hogy hogyan juthat el a Premier League bemutatkozásig, majd gólszerzésig a velem hasonló korú csatár, Matt Derbyshire.

- Van példaképed a kapusok közül?
- Király Gabi. Angliában volt szerencsém vele összefutni, beszélgetni is tudtunk egy kicsit.

- Két év elteltével hazajöttél. Miért?
- Mert haza akartam jönni, itt nőttem fel, itt van mindenki, aki fontos nekem, és bizonyítani akartam Magyarországon. Az U15-ös válogatottságtól kezdve folyamatosan tagja voltam a korosztályos nemzeti csapatoknak. Lett volna lehetőségem a Fradi felnőttben védeni, ám jött egy próba az Espanyolnál, s ekkorra már a lengyel Zarzycki lett a favorit az Üllő úton. Így kerültem télen Vecsésre.

- Ahol elég jól ment neked a védés.
- Szerencsére tényleg kitűnő fél évet zártam, amit nagyban köszönhetek Pisont Istvánnak, a Vecsés trénerének. Családias, baráti hangulatú társaság a vecsési, abban a légkörben könnyű volt jól teljesíteni.

- És milyen a légkör Diósgyőrben?
- Nagyszerűen érzem magam! Négyen vagyunk egy posztra, de semmiféle összetűzés nincs emiatt köztünk. Olyan ,,kollégáim” vannak, akiktől csak tanulni tudok, úgyhogy remek helyre kerültem. Még ha a kispadról is, de már belekóstolhattam a hazai meccsek hangulatába, a kilencven percek utáni ünneplésbe, amiben a diósgyőri szurkolók részesítenek minket. Mit mondjak, nem mindennapi érzés.

- Gyarmaty Attila -

Kapcsolódó cikkek:

Somodi Bence a válogatottban
Az U20-as magyar labdarúgó-válogatott október 15-én, szerdán Pozsonyban játszik Alpok-Adria kupamérkőzést Szlovákia korosztályos csapatával.

Drasko Vojinovic: Egy "vicces" kapus Szerbiából
Összesen négy kapusa van a DVTK felnőtt keretének, közülük ketten a nyáron érkezetek a piros-fehérekhez. Egyikük Drasko Vojinovic.

Köteles László újra a keretben
Bizonytalanná vált a NEC Nijmegen kapusának, Babos Gábornak a válogatottbeli szereplése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!